Кандидат коалиције СНСД-ДНС–СП за српског члана Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је вечерас да је власт СНСД-а урадила много инфраструктурних пројеката у Бањалуци, нагласивши да није било источног и западног транзита, већ једна саобраћајем загушена улица.

"Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић ријешио је проблеме водоснабдијевања, као и озбиљан проблем гријања. Бањалука, која је универзитетски центар и град младости данас је сигуран и миран град који ће се развијати", напоменуо је Додик.

Он је истакао да СНСД тежи отварању нових радних мјеста и да ће се то и догодити.

"Избори су важни да дате снагу својим институцијама. Ништа нема горе за народ него нејаке институције и политичари који не смију ништа да ураде и чекају да се дочепају своје канцеларије и питају шта кажу странци", рекао је Додик.

Додик је навео да су Републици Српској потребни храбри и предузимљиви људи који од немогућег праве могуће, истичући да је тим СНСД-а то радио свих ових 20 година.

Он је поручио да је увјерен у велику изборну побједу СНСД-а на предстојећим изборима под слоганом "Под заставом Републике Српске".

"Какав би човјек морао бити неко да би могао да не поштује заставу Републике Српске? Када ме видите у Сарајеву, знајте да сам дио свих вас и тамо идем искључиво из тог разлога", поручио је Додик.

Кандидат коалиције СНСД-ДНС–СП за предсједника Репубилке Српске Жељка Цвијановић рекла је да представници Српске увијек наступају под заставом Републике Српске у институцијама Републике Српске, као и када иду у Сарајево и иностранство.

"То је сасвим логичан назив за нашу предизборну кампању, али то је мото под којим ми функционишемо и зато и успијевамо", истакла је Цвијановићева.

Бањалука – Потпредсједница СНСД-а Жељка Цвијановићем рекла је данас у Бањалуци да је приоритет и концепт те странке рад за јаку и стабилну Републику Српску.

Цвијановићева, која је кандидат коалиције СНСД-ДНС-СП за предсједника Српске на предстојећим изборима, рекла је новинарима да је с друге, односно опозиционе стране, присутан само концепт издаје, “у шта су сви имали прилику да се увјере”.

“Приоритети су нам и јаке институције и да ми сами одлучујемо о својој судбини. Да не слушамо инструкције страних амбасада, већ оне које долазе од народа. Да градимо и радимо широм Српске, улажемо свугдје гдје за то постоје потребе, да јачамо наше општине и заједнички говоримо истим гласом”, поручила је Цвијановићева уочи предизборне трибине СНСД-а у насељу Залужани.

Она је истакла да предсједник Републике Српске треба да обезбиједи јединство институција и да сви говоре гласом који ће радити за Српску, што намјерава да, како каже, ради када буде изабрана на ту одговорну позицију.

Цвијановићева је додала да се окупљања функционера, активиста, чланова и симпатизера СНСД-а настављају широм Српске, наглашавајући да ова странка чак и на нивоу рејонских и мјесних одбора успијева да окупи више људи и присталица него цијела опозиција на својим централним трибинама.

“То показује да имамо подршку народа. Поручујем опозицији да се они силно варају и потцјењују грађане Српске тиме што мисле да се они опредјељују на изборима на основу тога шта ћемо ми једни о другима сада рећи. Можемо свашта рећи, али грађани су ти који одлучују на основу плана шта ће да се ради у будућности и оцјене оно што је рађено и у претходном периоду. Ту је ствар јасна”, оцијенила је Цвијановићева.

Кандидат СНСД-а за Парламентарну скупштину БиХ из Изборне јединице један Душанка Мајкић оцијенила је да је приоритет те странке заштита виталних интереса Српске у Сарајеву.

“То значи доношење свих одлука које нису у супротности са уставима Српске и БиХ. Покушаћемо да се направи договор о најважнијим питањима у интересу свих грађана”, рекла је Мајкићева.

Трибину у Залужанима организовао је Градски одбор СНСД-а Бањалука, а, уз носиоца листе СНСД-а за Парламентарну скупштину БиХ из Изборне јединице један Небојшу Радмановића, присуствовали су јој и бројни кандидати те странке за Народну скупштину и парламент БиХ.

Не познајем прецизно стање у Федерацији БиХ, али мислим да се у оба ентитета треба још много радити на већој заступљености жена у политичком и јавном животу, поручила је у интервјуу Душанка Мајкић, кандидаткиња Савеза независних социјалдемократа (СНСД) за Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ.

"СНСД је, као модерна политичка странка, пружила шансу женама у Републици Српској да покажу своје вјештине и потребна знања, дајући им прилику да буду на челу Владе Републике Српске, да постану министарке, директорице јавних предузеца, парламентарке.

Многи сматрају да су жене често марљивије и одговорније у обављању јавних послова, да су много мање склоне корупцији, да посједују ону исконску потребу да уреде државне или приватне послове на начин како уређују односе у својој породици. Дакле, све што жене чине на позицији моћи и одлучивања укоријењено је у свакодневном животу њихових породица", навела је Мајкић.

Зато им, каже Душанка Мајкић, свако демократско друштво мора дати још више простора и више шанси.

"С обзиром да нас је половина, пола земље, пола неба и пола власти мора бити политички циљ жена из свих политичких партија", порука је Мајкић.

Мајкић цијени како је потребна снажна женска подршка за буђење женске свијести и самопоштовања.

"Морамо имати на уму да ће нам се догодити само оне промјене које смо спремне произвести својом главом и руком. Ништа изван тога. Нико нам ништа неће поклонити јер, ето, има нас око 50 одсто», сматра Мајкић.

Истиче да ако жене желе постићи истински утицај на своје животе, морају бити много активније у политичком животу.

Препуна сала, велики број грађана није ни могао ући (остали пред вратима, кажу више од 500). К.Дубица је вечерас изабрала: члана Предсједништва БиХ из Српске и предсједницу Српске...Хвала руководству и свим активистима СНСД на доживљају за памћење.

Бронзани Мајдан - одржано дружење кандидата СНСД-а са активистима Рејона 14 (Б.Мајдан, Стратинска, Обровац, Мелина и Кмећани).

Овим путем Вам се још једном захваљујемо што сте се одазвали у оноликом броју и увеличали овај скуп!

Вечерас још један изванредан СНСД-ов скуп. Дружење са активистима СНСД из Рејона 5 у који спадају: Кочићев вијенац, Булевар, Српске топлице, Побрђе. Договорили смо се како даље.

Хвала свим оним изванредним људима који носе организацију СНСД - велике и моћне странке која се припрема за велику побједу. ПОД ЗАСТАВОМ СРПСКЕ!

Прелиминарно потпуно независно истраживање јавног мњења, рађено крајем јула на узорку од 3.209 испитаника у Републици Српској, показује да би 40,2 одсто анкетирана дало подршку СНСД-у, што је дупло више у односу на СДС, који има подршку њих 20,3 одсто.

ПДП има подршку 9,3 одсто испитаника, ДНС 9,1, СП 5,8 и СДА 3,8 одсто. Око седам одсто испитаника гласаће за "остале" или мање политичке партије, укључујући и СББ, СДП, СНС, Прва СДС..., што је још мање него према резултатима претходних истраживања.

Према овом најновијем истраживању јавног мњења, које је у посједу АТВ-а, 46 одсто испитаника вољело би да види Милорада Додика као српског члана Предсједништва БиХ, а 28 одсто Младена Иванића.

Када је ријеч о кандидатима за предсједника Републике Српске, кандидат владајуће коалиције СНСД-ДНС-СП Жељка Цвијановић добила је 35 одсто повјерења анкетираних грађана, а кандидат Савеза за промјене Вукота Говедарица 23 одсто.

Истраживање јавног мњења у Републици Српској вршено је крајем јула теренским радом.