Оптужницу коју је Тужилаштво БиХ подигло против директора Агенције за истраге и заштиту БиХ (СИПА) Горана Зупца политичари из Републике Српске оценили су као лични обрачун главног бх. тужиоца Горана Салиховића са директором СИПА, али и политички мотивисану одлуку која је, према тврдњама саговорника Пресса, донесена под притиском СДА која Зупцу није опростила то што је у септембру прошле године наредио хапшење високог функционера ове странке Шемсудина Мехмедовића!

Након што је из Тужилаштва БиХ јуче званично потврђено подизање оптужнице против Зупца који се терети за несавестан рад у служби јер је 7. фебруара, наводно, одбио да пошаље Специјалну јединицу СИПА како би била спречена паљевина зграде Председништва БиХ, председавајућа Заједничке комисије за одбрану и безбедност Парламента БиХ Душанка Мајкић за Пресс каже да је "свима јасно" да је оптужница против директора СИПА политички мотивисана.

- Иза свега што се догађа Зупцу стоји настојање СДА да човек који је Шемсудина Мехмедовића ставио "иза браве" буде смењен са позиције директора СИПА. Не заборавите да је Бакир Изетбеговић лично тражио да Зубац буде смењен након случаја "Мехмедовић"! Представници Српске у заједничким органима будно ће пратити овај случај и нећемо дозволити да се на овакав начин врши политички обрачун са човеком који је за време свог мандата рад СИПА довео на завидан ниво - поручује Мајкићева.

Одговорност других

Подсећамо, наш лист је још крајем априла најавио подизање оптужнице против Зупца који се због хапшења Шемсудина Мехмедовића, посланика СДА у Представничком дому Парламента БиХ, нашао на мети не само СДА, већ и главног бх. тужиоца Горана Салиховића.

Наиме, директору СИПА главни тужилац Тужилаштва БиХ није опростио то што је против њега поднео дисциплинску и кривичну пријаву због пуштања на слободу Мехмедовића против кога су постојали бројни докази да је као ратни шеф полиције у Тешњу подржавао злочине муџахедина над Србима из овог града. Како су за Пресс објашњавали извори из Тужилаштва БиХ, идеалну прилику за освету Зупцу Салиховић је добио већ у фебруару, приликом рушилашких демонстрација у Сарајеву и паљевине зграде Председништва БиХ.

- Иако одговорност за обезбеђивање зграде бх. председништва првенствено лежи на Федералној управи полиције и МУП-у Кантона Сарајево, Салиховић је одмах наложио провођење истраге против Зупца - истицали су наши саговорници.
Зупчев бранилац, адвокат Драгиша Јокић, јуче је за Пресс рекао да је обавештен о подизању оптужнице, али да до сада није имао увид у њен садржај.

Позив стигао касно

- Изненађен сам да је Тужилаштво БиХ уопште подигло ту оптужницу. Нисам имао увид у њен садржај, али ако су чињенични наводи из оптужнице исти као у наредби за спровођење истраге, онда сматрам да би било најпоштеније и најпаметније да је Суд БиХ уопште не потврди. Из те наредбе видљиво је да су оптужбе потпуно неосноване - рекао је Јокић.

Иначе, у наредби за спровођење истраге против Зупца наводи се да постоје основи сумње да за време демонстрација, током којих су захтеване насилне промене уставног поретка БиХ, директор СИПА није поступио по законима који обавезују сва полицијска тела у БиХ на сарадњу са Дирекцијом за координацију полицијских тела. Зубац је, наводно, свесно одбио да на захтев директора дирекције ангажује Јединицу за специјалну подршку СИПА у сузбијању демонстрација 7. фебруара.

Незванично сазнајемо да је Зубац први позив за помоћ добио након што је зграда Председништва БиХ већ била у пламену, што практично значи да ништа и није могао да учини како би спречио паљевину и настанак штете која му се ставља на терет. Управо због тога, одбрана и сматра да је оптужница неоснована.

tuzilastvo-bih

Борис Кнежевић/Огњен Матавуљ

e-max.it: your social media marketing partner