Бошњачки политички врх спреман је да Србима препусти фотељу директора Обавештајно-безбедносне агенције БиХ (ОБА) у замену за челну позицију у Агенцији за истраге и заштиту БиХ (СИПА), с које на све могуће начине желе да уклоне Горана Зупца!

Према тврдњама одлично упућеног извора Пресса из обавештајне заједнице, поред оптужнице коју је пре неколико дана против Зупца подигло Тужилаштво БиХ са циљем да се он дискредитује и смени са функције директора, бошњачки политички врх ће покушати да тргује са званичном Бањалуком тако што ће јој отворено понудити фотељу директора ОБА БиХ, у којој од њеног формирања седи Алмир Џуво, али уз услов да Горана Зупца "пусте низ воду".

Наш саговорник објашњава да је "првом обавештајцу" БиХ Алмиру Џуви, као и његовом заменику Ристи Зарићу и главном инспектору Ивану Ћосићу почетком овог месеца истекао мандат, истичући да ће политичко Сарајево управо то покушати да искористи како би Зупца склонили са места директора СИПА. Он подсећа и на својеврстан куриозитет о коме је пре неколико месеци писао Пресс, по коме представници истог конститутивног народа у БиХ стално воде исте безбедносне агенције.

Врзино коло

- Директорима ОБА, СИПА и Граничне полиције у различито време истиче мандат, а пошто је правило да на челу тих агенција не могу да буду представници истог народа, онда је дошло до те парадоксалне ситуације.

То се потврдило и приликом недавног избора директора ГП-а када је на ту функцију поново изабран Хрват, јер је директор ОБА Бошњак, а директор СИПА Србин. Према том правилу, на чело ОБА, где је Џуви истекао мандат, поново би морао Бошњак - објашњава наш саговорник.

Он истиче да је из тог врзиног кола могуће изаћи само ако би се редован истек мандата директора једне од тих агенција поклопио са, рецимо, евентуалном оставком или сменом директора у некој од преостале две агенције.

- У овом случају, Џуви је истекао мандат, а против Зупца је подигнута оптужница која би на крају могла да га кошта фотеље, чиме би се створили услови да се прекине национални ексклузивитет на челу ОБА и СИПА - објашњава наш саговорник.

Крај политике

Председавајућа Заједничке комисије за одбрану и безбедност Парламента БиХ Душанка Мајкић пре неколико дана је практично наговестила да Тужилаштво БиХ ради у интересу бошњачких политичара који желе да "покрију" све безбедносне агенције у БиХ.

- Ако Горана Зупца на овај начин уклоне из СИПА, то ће представљати крај безбедносне политике у БиХ - поручила је, између осталог, Мајкићева.

ПрссРС

policijske-agencije-u-bih

e-max.it: your social media marketing partner