У Загребу је данас почела с радом дводневна Регионална конференција парламентарних комисија/одбора за одбрану и безбједност земаља Југоисточне Европе, коју, у сарадњи са Заједничком комисијом за одбрану и безбједност Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ), Хрватским сабором и уз подршку Центра „George C. Marshall“ из Garmisch-Partenkirchena, организује Центар за безбједносну сарадњу (RACVIAC).

Првог дана овог редовног годишњег скупа, који је посвећен прегледу транснационалних безбједносних изазова из перспективе земаља Југоисточне Европе, као и борби против корупције, екстремизама и илегалних миграција, учесницима се обратила предсједавајућа Заједничке комисије за одбрану и безбједност ПСБиХ Душанка Мајкић. Она се посебно осврнула на сарадњу ПСБиХ и Развојног програма Уједињених нација (UNDP) у рјешавању проблема вишкова малог оружја и лаког наоружања (SALW), а говорила је и о стању SALW-а у војним магацинима, као и о активностима у конверзији војних објеката и потенцијала.

Осим госпође Мајкић, учеснике Конференције у уводном дијелу поздравили су и предсједник Хрватског сабора Томислав Леко и замјеник директора RACVIAC-а бригадни генерал Здравко Јакоб.

Како су учесници Конференције нагласили, овај скуп потврдио је неопходност настављања добре праксе годишњих састанака на којима се разматрају питања парламентарног надзора безбједносног сектора, као и организовања форума чланова парламената и експерата из земаља Југоисточне Европе одговорних за надзор бројних сегмената безбједности.

За сутра је планирана расправа о кибернетичкој безбједности и о безбједности енергетских постројења, као и о неопходности економске сарадње земаља у региону Југоисточне Европе.

Поред представника Заједничке комисије за одбрану и безбједност ПСБиХ, у раду Конференције учествују представници парламентарних комисија за одбрану и безбједност Хрватске, Црне Горе, Србије, Румуније и Турске, као и експерти George Marshall Centra из Garmish-Partenkirchena, Женевског DCAF-а, УН-а и Канцеларије UNDP-а у Сарајеву.

majkic-konferencija-zagreb

e-max.it: your social media marketing partner