Доношење закона о спречавању прања новца и финансирања терористичких активности БиХ, односно пријетња санкцијама Комитета стручњака за оцјену мјера против прања новца и финансирања тероризма (MONEYVAL) Савјета Европе беспотребно се претворило у политичку причу у Босни и Херцеговини, истакла је у разговору за Анадолију (АА) Душанка Мајкић, предсједавајућа Заједничке комисије за одбрану и безбједност Парламентарне скупштине БиХ.

"Умјесто да се позабавимо суштином, беспотребно се пумпају ствари које никоме не иду у корист. Срамота је БиХ сврставати у ранг Сјеверне Кореје и Ирана при томе имајући на уму чињеницу да је реформа банкарског сектора као прва окончана у транзицијском периоду и то веома успјешно", нагласила је Мајкић.

Предсједавајућа Заједничке комисије за одбрану и безбједност ПС БиХ, чије је парламентарно тијело било надлежно у комисијској фази за разматрање приједлога закона о спречавању прања новца и финансирања терористичких активности БиХ, наводи да се сада са MONEYVAL-ом понавља исти сценарио као и у случају пријетњи избацивањем БиХ из Савјета Европе.

"И тада су неки питали када ће БиХ бити избачена из Савјета Европе. Несхватљиво је и непојмљиво да неки једва чекају да им се деси нека несрећа. Једноставно не разумијем оне који на све стране очекивајући несрећу мисле да ће из тога извући неку корист. Она неће нити може бити дугорочна. Поигравати се са судбинама људи који из иностранства примају новац од своје родбине и уносећи страх да ће то доћи у питање је нешто најниже што било ко може користити као свој адут за успјех, јер од тога нема ништа. Изјаве и радње којим се неки представљају као спасиоци свијета су смијешне", истиче Мајкић.

Она је истакла како Закон о спречавању прања новца БиХ постоји и како Финансијско- обавјештајно одјељење Агенције за истраге и заштиту (СИПА) на основу тога врши провјеру и надгледање финансијских трансакција путем банака и осигуравајућих друштава.

"Банке су структуисане тако да су у складу са законским одредбама дужне да сваку трансакцију већу од 29.000 КМ пријаве, на основу чега ово одјељење СИПА врши провјеру поријекла новца. На сваку сумњиву трансакцију се указује и дјелује. Па, Република Српска је само по том основу спречавања прања новца у буџет инкасирала 20 милиона КМ", навела је Мајкић.

Наиме, наглашава предсједавајућа Заједничке комисије за одбрану и безбједност у агенцијама за банкарство Републике Српске и ФБиХ постоје супервозори који у случају било чега да се деси реагују и случајеве пријављују посебном одјељењу за праћење прања новца при СИПА.

"Мало земаља ЕУ има тако уређену законодавну легислативу као БиХ и то нам је речено. Оно што се доноси новим приједлогом закона који је у процедури само се додатно усклађује и оснажује оно што су захтјеви MONEYVAL-а", наводи Мајкић.

Она истиче како је велики проблем у три члана делегације БиХ при МОНЕYВАЛ-у који "нису компетентни".

"Оно што они говоре и преносе у многим случајевима није релевантно. Ради се углавном о испуњеним условима БиХ или ти захтјеви уопште не стоје. Проблем је што се ради о нижерангираним службеницима Министарства правде БиХ, СИПА и агенције из области банкарства који су представници својих институција, а не бх. делегација коју је потврдила ПС БиХ, Савјет министара или Предсједништво БиХ. Због пропуста у именовању сталних делегација је Предсједништво БиХ и донијело одлуку да се више нико не може појављивати у том облику без њиховог одобрења", истакла је Мајкић.

Стога је наводи, у новом приједлогу закона о спречавању прања новца и финансирању терористичких активности и јасно назначено да ће се у року од 30 дана након ступања на снагу предложити нови, стручни кадрови за то тијело.

Предсједавајућа Заједничке комисије за одбрану и безбједност ПС БиХ навела је како се прича о доношењу закона о спречавању прања новца и финансирању терористичких активности води двије године јер "Министарство безбједности БиХ није било спремно да прихвати одређене сугестије које ће значити његово побољшање".

"Нама треба закон који ће бити потпуно усклађен са међународним стандардима, а не онај који ће бити донесен и одмах након тога мијењан. Зашто је сада закон прошао? Након што је прихваћено девет амандмана Министарства правде Републике Српске, којим је текст побољшан акт је на Представничком дому ПС БиХ добио јединствену подршку. То пуно говори", цијени Мајкић.

moneyval

e-max.it: your social media marketing partner