Не познајем прецизно стање у Федерацији БиХ, али мислим да се у оба ентитета треба још много радити на већој заступљености жена у политичком и јавном животу, поручила је у интервјуу Душанка Мајкић, кандидаткиња Савеза независних социјалдемократа (СНСД) за Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ.

"СНСД је, као модерна политичка странка, пружила шансу женама у Републици Српској да покажу своје вјештине и потребна знања, дајући им прилику да буду на челу Владе Републике Српске, да постану министарке, директорице јавних предузеца, парламентарке.

Многи сматрају да су жене често марљивије и одговорније у обављању јавних послова, да су много мање склоне корупцији, да посједују ону исконску потребу да уреде државне или приватне послове на начин како уређују односе у својој породици. Дакле, све што жене чине на позицији моћи и одлучивања укоријењено је у свакодневном животу њихових породица", навела је Мајкић.

Зато им, каже Душанка Мајкић, свако демократско друштво мора дати још више простора и више шанси.

"С обзиром да нас је половина, пола земље, пола неба и пола власти мора бити политички циљ жена из свих политичких партија", порука је Мајкић.

Мајкић цијени како је потребна снажна женска подршка за буђење женске свијести и самопоштовања.

"Морамо имати на уму да ће нам се догодити само оне промјене које смо спремне произвести својом главом и руком. Ништа изван тога. Нико нам ништа неће поклонити јер, ето, има нас око 50 одсто», сматра Мајкић.

Истиче да ако жене желе постићи истински утицај на своје животе, морају бити много активније у политичком животу.

"То није само питање правде, то је питање демократије. Коначно, друштво без пуног учешћа жена је сиромашно друштво, а његова изградња зависи од женских радних способности, њених искустава и ставова. Недостатак равнотеже између друштвеног утицаја жена и мушкараца, значи редукцију у многим могућностима нашег друштва. Демократизација политичких партија и веће учешће жена у њима, можда је почетак од кога би требало започети", став је Мајкић.

На питање шта обећава бирачима, односно зашто баш глас дати њој Мајкић има јасан одговор.

"Дуго сам у парламентарним клупама. Припадам оној групи посланика који се вриједно спремају за сваку сједницу парламента. Била сам активна у великом броју парламентарних радних тијела и никада нисам била само статиста. Данас јасно препознајем да грађани запажају мој активизам. Препознају ме на улици, одобравају оно што радим. Зато мислим да се не морам посебно трудити у предизборним кампањама. Треба у току текућег мандата зарадити повјерење грађана за наредни. Једино обећање које дајем је да ћу чувати и штитити интересе Републике Српске код доношења свих одлука у Парламенту БиХ", поручила је Мајкић.

О томе да ли мисли ли да би више жена на мјестима одлучивања доприњело бољем стању, односно просперитету БиХ Мајкић каже како искуства које имају у Републици Српској говоре позитивно о томе.

"Свака нова жена у политичком и јавном животу, попут камена који прави нове концентричне кругове, ствара шансу другим женама. Међутим, у сиромашним друштвима, мушкарцима се тешко могу отети полуге власти чак и ако се ради о најквалитетнијим женама. Никада то не иде лако. Ни жене у скандинавским земљама нису добиле високо мјесто у друштву зато што су им њихове мушке колеге то само тако дале, већ зато што су се саме успјешно избориле. Жене у политичким партијама су на потезу. Ако не могу своје колеге придобити за веће учешће жена, не треба да прихвате да буду само број. Зато морамо што прије почети", навела је Мајкић.

Не постоји, каже Мајкић, "ни један парламент који има толики степен неповјерења и неспремности на договор о било ком питању – као што је то случај са Парламентарном скупштином БиХ".

"Добар примјер који би могао да послужи након конституисања сљедећег сазива ПС БиХ представља једногласно усвајање измјене Закона о кривичном поступку БиХ. Из крајње ригидног става појединих политичких партија, које су мислиле да ће им странци помоћи да се наметне рјешење које само њима одговара, дошло се до договора и до прихватања амандмана којима је закон постао прихватљив свима. То је примјер како треба радити", цијени Мајкић.

Много закона је, наводи Мајкић, пропало у ранијим сазивима због искључивости појединих политичких партија, неспремних на било какав договор, како би се закони учинили прихватљивим свима.

"Такође, безброј пута смо говорили о томе да не постоји никаква могућност преноса надлежности са Републике Српске на БиХ. Неки и даље упорно на томе инсистирају. То нас свију непоправљиво удаљава од ефикасног рада парламента, а тиме и развоја и напредовања земље у цјелини", порука је Мајкић.

Ако буде поново изабрана у Парламентарну скупштину БиХ Мајкић наводи да ће се залагати за договарање и споразумјевање о свим темама које се, у складу са Уставом БиХ и важећим законским рјешењима, нађу на парламентарним клупама.

"Залагаћу се за аргументовану одбрану ставова и политика које представљам. За много више рада и ангажовања посланика. И за креирање законских рјешења којима се омогућава веће учешће жена у законодавној и извршној власти БиХ", поручила је Мајкић.

Интервју са кандидаткињом СНСД-а за Парламентарну скупштину БиХ Душанком Мајкић реализован је у оквиру Кампање "Ми вам представљамо кандидаткиње, ви бирате" коју проводи Агенција за равноправност полова БиХ – Министарства за људска права и избјеглице БиХ уз финансијску подршку Савјета Европе.

e-max.it: your social media marketing partner