Прелиминарно потпуно независно истраживање јавног мњења, рађено крајем јула на узорку од 3.209 испитаника у Републици Српској, показује да би 40,2 одсто анкетирана дало подршку СНСД-у, што је дупло више у односу на СДС, који има подршку њих 20,3 одсто.

ПДП има подршку 9,3 одсто испитаника, ДНС 9,1, СП 5,8 и СДА 3,8 одсто. Око седам одсто испитаника гласаће за "остале" или мање политичке партије, укључујући и СББ, СДП, СНС, Прва СДС..., што је још мање него према резултатима претходних истраживања.

Према овом најновијем истраживању јавног мњења, које је у посједу АТВ-а, 46 одсто испитаника вољело би да види Милорада Додика као српског члана Предсједништва БиХ, а 28 одсто Младена Иванића.

Када је ријеч о кандидатима за предсједника Републике Српске, кандидат владајуће коалиције СНСД-ДНС-СП Жељка Цвијановић добила је 35 одсто повјерења анкетираних грађана, а кандидат Савеза за промјене Вукота Говедарица 23 одсто.

Истраживање јавног мњења у Републици Српској вршено је крајем јула теренским радом.

Истраживање је радила иста реномирана агенција из Србије која је предвидјела резултате Локалних Избора прије двије године. У анкету је укључена уједначена полна структура - мушкараца 52,4 одсто, жена 47,6 одсто, док је просјечна старост испитаника 45 године.

Образовна структура осликава стварно стање - удио испитаника са средњом стручном спремом око 54,2 одсто, високом спремом 8,7 одсто, високом стручном спремом око 20 одсто, док је удио студената око 8,3 одсто, незапослених је 19,4 одсто.

Са становишта мјеста становања, структура је таква да је око 65 одсто испитаника из урбаних средина, а 35 из руралних.

e-max.it: your social media marketing partner