БАЊА ЛУКА - Члан Заједничке комисије за одбрану и безбједност Парламента БиХ Душанка Мајкић изјавила је да има информације да бошњачки кадрови у обавјештајним и разним параобавјештајним службама прислушкују телефонске разговоре српских представника у институцијама БиХ, али и званичника Српске. Мајкићева наводи да су неки од система за прислушкивање телефонских разговора, пресретање СМС-а и електронске поште под контролом бошњачких обавјештајаца и да се користе у политичке сврхе. Проблем прислушкивања политичара и грађана у БиХ актуелизован је након што је сарајевска штампа објавила садржај наводног телефонског разговора премијера РС Милорада Додика и главног тужиоца БиХ Милорада Барашина?!  Истовремено, чланови Експертског тима за борбу против тероризма и организованог криминала у југоисточној Европи навели су да "сви тајни подаци, снимци телефонских разговора и други подаци у сарајевске медије цуре из кабинета помоћника директора СИПА Драгана Лукача".

Прошле године, приликом хапшења бијељинског нарко-боса Слађана Лонце, полиција је код њега пронашла уређаје за прислушкивање које му је на располагање дала СИПА, чији је био доушник.

Мајкићева каже да је један од проблема спречавања злоупотреба система за прислушкивање телефонских разговора бошњачка доминација у Министарству безбједности БиХ.

- Министар безбједности Тарик Садовић не жели да осигура транспарентнији рад обавјештајних служби. Други проблем је што Бошњацима у овом министарству припадају одјељења за борбу против тероризма и организованог криминала, базе података, информациону безбједност, за разлику од Срба, којима припада писарница и архива - казала је она.

Предсједавајући Заједничке комисије Парламента БиХ за надзор рада Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ Мирко Околић оцијенио је да нису спорна законска пресретања телекомуникација, већ нелегална, која су резултат дјеловања паралелних структура и бивших обавјештајаца.

- Прије неколико дана смо контролисали рад ОБА и ту нису уочене никакве неправилности, јер је у овој служби систем за пресретање телекомуникација успостављен тако да га појединац не може злоупотријебити - казао је Околић.

Указао је на проблем могућих злоупотреба телеком оператера у сврху прислушкивања телефонских разговора.

Посланик Српске демократске странке у Парламенту БиХ Слободан Шараба такође је казао да се систем за прислушкивање телефонских разговора, прије свега, злоупотребљава у политичке сврхе.

- Не могу прецизирати који политичари су предмет прислушкивања, али злоупотребе су изражене - рекао је Шараба.

Он каже да се нелегално прислушкују телефонски разговори већине званичника и политичара РС, јер за то није издат налог Суда БиХ.

- То је грубо кршење законских прописа и логично је да се у таквим условима нико не осјећа потпуно безбједно - навео је Шараба.

Додао је да постоје уређаји за прислушкивање који нису скупи и који се лако користе, због чега су га упозоравали да у телефонским разговорима не помиње "озбиљне ствари". 

У БиХ је прошле године почео са радом нови систем за прислушкивање телефонских разговора и пресретање СМС-а и електронске поште који користе обавјештајно-безбједносне службе по налогу Суда и Тужилаштва БиХ, али и полиција РС и ФБиХ.

Директор СИПА Мирко Лујић раније је рекао да, поред овога, у БиХ постоје приватни системи за прислушкивање.

Контрола


Предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић рекао је да системи за прислушкивање телефонских разговора морају бити под строгом контролом надлежних институција.

- Наравно да овај систем може да буде злоупотријебљен и коришћен у политичке сврхе, јер очигледно је да имамо паралелизме у институцијама. Морамо учинити све да то спријечимо - рекао је Шпирић.

Конкурс


СИПА је прошле године у септембру расписала конкурс за радна мјеста у Центру за законито пресретање комуникација, тачније за шпијуне, односно прислушкиваче телефонских разговора.  

Реаговао је Петар Ђокић, предсједник Одбора народне скупштине РС за безбједност и одбрану, и казао да је то недопустиво, јер те послове морају да раде искусни професионалци, а не људи који се траже конкурсом.
e-max.it: your social media marketing partner