БАЊАЛУКА - Република Српска има спреман план ако Управа за индиректно опорезивање БиХ од 1. јануара обустави исплате са јединственог рачуна, упозорио је председник Милорад Додик и најавио да је једна од могућности формирање нове Управе за индиректно опорезивање Републике Српске која би преузела послове УИО само на територији Српске.
Дође ли до застоја средстава Републике Српске, и то само један дан, представници Републике Српске ће повући сагласност о формирању Управе за индиректно опорезивање БиХ. Она не треба да одлучује о политичким стварима чији је саставни део и буџет у БиХ - рекао је Додик. Најаве федералних политичара да би ОХР могао да наметне буџет БиХ, Додик је такође спремно дочекао. - Таман посла да се ОХР и тиме бави. Ураде ли тако нешто, Република Српска ће тај буџет једноставно одбити - изјавио је председник Републике Српске.

Извор „ЕуроБлица“ у Председништву БиХ тврди да је управо то циљ УИО БиХ која исплате са рачуна веже за буџет.

- Њихов једини циљ је да натерају ОХР да наметне буџет БиХ за ову или идућу годину. Све се ради у сарајевској политичкој кухињи. Није тачно да неће бити финансирања ако се буџет не усвоји, што значи да УИО може и даље да распоређује новац са јединственог рачуна на начин како је то радила ове године - каже наш извор.

Међутим, у УИО БиХ не осврћу се много на оваква тумачења. Портпарол Управе Ратко Ковачевић каже да УИО нема коментар ни на ставове Милорада Додика, али да остаје при ставу да ће почетком идуће године прекинути исплате, ако до тада не буде усвојен буџет за 2011. или за 2012.

- Све је регулисано Законом о финансирању институција БиХ и Законом о уплатама на јединствени рачун и расподелама прихода. Након што се одвоји новац за враћање ПДВ, прво се издваја новац за финансирање институција БиХ, потом за Дистрикт Брчко и за ентитете. Ако није познат буџет БиХ, не знамо колико новца иде ком нивоу власти. Дакле, потребан је буџет БиХ за 2012. или за 2011. да се на основу њега иде на привремено финансирање у прва три месеца идуће године - каже Ковачевић.

Министар финанасија РС Зоран Тегелтија званичну реакцију Министарства на план УИО најавио је за данас. Међутим, наш саговорник у ресору финанасија каже да УИО „треба да извршава закон и одлуке Управног одбора, а не да даје политичка тумачења“.

- Шта ће бити 1. јануара, то ћемо да видимо - каже наш саговорник.

Чланица Комисије за финансије и буџет Представничког дома ПС БиХ Душанка Мајкић сматра да УИО, која на месту главног менаџера има вршиоца дужности „не би смела да излази са оваквим ставовима“. Она тврди да нигде у Закону о финансирању институција БиХ не пише да престаје свако финансирање ако не буде буџета за ову или идућу годину.

- Привремено финансирање институција следи ако се не постигне договор о буџету. Нигде не пише да престаје комплетан живот ако се не усвоји буџет, а много стручњака је анализирало овај закон. С таквом тврдњом је у јавност изашао заменик министра финансија БиХ, а министар на ту тему није рекао ни реч. Очито је да тим послом треба да се бави министар и да у Савету министара БиХ треба постићи договор о том питању - закључује Мајкићева.

Међутим, у Министарству финансија БиХ не желе да коментаришу најаву УИО БиХ. Када је у питању буџет БиХ, упутили су нас на Председништво БиХ, које је његов овлашћени предлагач.

Буџет БиХ за ову годину није усвојен, јер представници Републике Српске нису прихватили планирано повећање издвајања за повратнике и демобилисане борце. Предсједник Додик је недавно понудио компромис, рекавши да Српска прихвата да буџет за 2011. буде као 2010. иако је претходно инсистирано на умањењу. То би заправо било прихватање фактичког стања, јер је привремено финансирање које је на снази целе године у истом износу као и буџет за 2010. Међутим, разумевања у ФБиХ засад нема.

Аутор: Слободан Попадић
e-max.it: your social media marketing partner