Председавајућа Заједничке комисије за одбрану и безбедност Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић изразила је незадовољство што комисија ни два месеца после напада вехабије Мевлида Јашаревића на Амбасаду САД није добила информацију Министарства безбедности БиХ о овом догађају.

Говорећи на конференцији "Актуелно стање безбедности у БиХ" која се данас и сутра одржава у Сарајеву, Мајкићева је рекла да је непосредно пред долазак на конференцију од Министарства безбедности добила документ највишег степена тајности за који претпоставља да се односи на тај терористички напад. "Грађани ове земље имају право на истину шта се стварно догодило. Зар прикривање околности овог догађаја чак и Комисији за одбрану и безбедности не представља подршку да се исто поново догоди", истакла је Мајкићева.

Подсећајући на здружену полицијску акцију спроведену својевремено у Горњој Маочи, Мајкићева је истакла да нема одговора на то шта је урађено након тога, шта је са том највећом полицијском акцијом постигнуо и какво је сада стање на терену.

"Ефекти акције се морају пратити, јер је вехабијска заједница и даље активна и делује", упозорила је она и упитала да ли би се, да је овај посао успешно завршен, догодили терористички напад на полицијску станицу у Бугојну и напад на Амбасаду САД у Сарајеву.

Као циљ дводневне конференције, Мајкићева је навела потребу да се дијалогом са представницима институција безбедности у БиХ сагледају резултати, проблеми, те предлози и мере за јачање улоге институција које су ангажоване у стварању повољнијег безбедносног окружења, а самим тим боље безбедности БиХ и њених грађана.

Мајкићева је као претпоставку за решавање безбедносних проблема навела ваљаност информација које достављају безбедносне агенције и подсетила да Парламентарна скупштина није подржала информацију Министарства безбедности о стању безбедности у БиХ у 2010. години.

Она је истакла потребу за информацијама о безбедносним аспектима појединих лица страног порекла, као и за разматрањем проблема нелегалног држања наоружања и нелегалне трговине оружјем.

"Сведоци смо да нестају оружје и муниција из војних складишта, да оружје завршава на дестинацијама забрањеним међународним конвенцијама. Очекујемо да ће безбедносне агенције то истражити и да ће правосудни органи дати задњу реч", рекла је Мајкићева.

Председавајућа Комисије за одбрану и безбедност подсетила је на проблем уништавања нестабилне муниције и минско-експлозивниих средстава, те затражила одговор на питање како се у свеукупни миље уклапају новоформиране полицијске агенције и какви су њихови резултати.

Одговарајући на питања новинара у паузи конференције, Мајкићева је поручила да у Парламентарној скупштини неће проћи закони којима Министарство безбедности покушава приграбити оперативну надлежност.

"Оно нема ту надлежност и не може је имати. Ко год то покуша да узме, нарочито са ентитетског нивоа и без консултација, неће добити подршку", закључила је Мајкићева.



e-max.it: your social media marketing partner