САРАЈЕВО - Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић оцијенила је да никада до сада није постојала спремност бошњачких политичара да се питања Закона о Суду и Тужилаштву БиХ покрену у Парламентарној скупштини БиХ, јер такав закон иде директно у корист бошњачких политичара. Она је појаснила да странци често у посљедње вријеме говоре да је Република Српкса могла покренути процедуру измјене овог закона који је наметнуо високи представник, тако што би то питање покренула са политичким представницима из Федерације БиХ унутар парламента БиХ. "Међународна заједница је нејасна, сад отвара та питања, а могла је помоћи да се то питање стави на дневни ред и да се донесу одлуке које би обезбиједиле да се све оно што представници РС аргументовано износе, уважи и унесе као измјена закона. У том случају, прича о Суду и Тужилаштву би била сасвим другачија", оцијенила је Мајкићева.

Она је појаснила да је одлука о референдуму мотивисана чињеницом да је референдум налог, односно обавеза коју народ даје политичким представницима да ураде одређени посао у његово име, што значи да се не може дозволити да се представницима српског народа суди по законима наметнутим од високог представника, а представницима Бошњака по законима бивше Југославије.

"Не може се дозволити да не постоји никакав приоритет у рјешавању ратних злочина, па рјешавамо углавном српске ратне злочине. Не може се десити да кључне актере на бошњачкој страни нико и не помиње и не може се догодити да се редефинишу надлежности тако да се од ентитета одузме дио надлежности и пренесе на институције Суда и Тужилаштва БиХ", истакла је она.

Срна
e-max.it: your social media marketing partner