САРАЈЕВО - Посланик у парламенту БиХ Душанка Мајкић изјавила је Срни да је данашњи договор предсједника Републике Српске Милорада Додика и високог представника ЕУ за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон охрабрујућа порука међународне заједнице без обзира што се високи представник Велентин Инцко није понио у складу са оним што је његов задатак. Мајкићева је истакла да је овај посао требао да заврши Инцко, а не Кетрин Ештон.
"Ово је добра  порука да ће се убудуће о свему, гдје не будемо имали капацитет да присилимо Бошњаке да сједну за сто, моћи разговарати", нагласила је она и додала да је данашњи договор једини пут којим би БиХ  требало да иде према европским интеграцијама.

Према њеним ријечима, ако је Ештонова прихватила да у форми помоћи експерата ЕУ помогне да се ријеши питање проблема који су везани за Суд и Тужилаштво, РС је у ствари ријешила оно што је био задатак референдума.

"То је оно што смо ми све вријеме тражили. Покушај да то завршимо унутар БиХ са нашим колегама у Парламентарној скупштини није био успјешан. Нису жељели да то питање отварају и били су свјесни да је правосуђе практично употријебљено у њихову корист", рекла је она и нагласила да је одлука о референдуму "помогла да Европа схвати о чему говоримо".

Мајкић је напоменула да не значи да су Суд и Тужилаштво једине институције које треба размотрити, јер се не може дозвољавати насртање Управе за индиректно опорезивање на  заједнички колач који треба дјелити правично.

Она је подвукла да РС не тражи ништа за себе од другог, него оно што јој припада.
Додик је након састанка са Ештон изјавио да референдум за сада није неопходан и да РС и њене институције могу бити сигурне да је ЕУ на највишем нивоу спремна да се ангажује и да отвори структурални дијалог о питањима рада и функционисања правосуђа у БиХ.
e-max.it: your social media marketing partner