Позадина евентуалног покушаја суспензије одлуке о расписивању референдума у РС, уколико се на то одлучи ОХР, била би по свему судећи руковођена страхом западних земаља, првенствено Америке, да би сличан сценарио изјашњавања грађана могао бити проведен и приликом одлучивања о приступању НАТО, оцјена је политичара и аналитичара, који додају да машинерија Алијансе на сваки начин покушава предуприједити такву могућност, због чега је и смишљена девиза да Српска не може одлучивати о питањима на нивоу БиХ.  Суштински, њих не занима толико хоће ли се отворити прича о редефинисању Суда и Тужилаштва БиХ. Заправо, већина земаља чланица ПИК свјесна је да до тога треба доћи прије или касније и да ће Закон о Суду и Тужилаштву БиХ морати да буде измијењен ако те двије институције намјеравају да се уврсте у Устав БиХ. Без уставне верификације њихово постојање заувијек ће бити упитно и на климавим ногама. Прави страх ОХР јесте да ће, уколико не проблематизују овај референдум, широм отворити врата да се на сличан начин у РС разговара и приликом одлуке за НАТО - оцјена је наших саговорника.

Душанка Мајкић
, посланица СНСД у Представничком дому парламента БиХ, сматра да референдум никоме не може бити забрањен, јер га многе западне земље користе и за далеко бенигније ствари.
- Референдум као глас грађана јесте својеврстан налог политичарима како да се понашају. Невјероватно колика се бука дигла у јавности након одлуке парламента РС. Убијеђена сам да разлози леже у спознаји међународне заједнице о резултатима. Ако се деси да референдум оспори високи представник, ми и за то имамо механизам, који може ступити на снагу када се то догоди. РС има механизме да се заштити од утицаја високог предатвника који могу бити пријетња интересима РС - рекла је Мајкићева.
e-max.it: your social media marketing partner