Бањалука: Да није било Валентина Инцка, Педи Ешдауна и других високих представника међународне заједнице, БиХ не би сада била у ситуацији да још цијелу деценију чека на прикључење европској породици држава. Мишљење је ово предсједавајућe Дома народа Парламента БиХ, Душанке Мајкић, која је жестоко осудила песимистичке прогнозе Валентина Инцка, да ће БиХ ући у Европску унију најраније 2020. године

Мајкићева је казала да је то само још један доказ неспособности међународних званичника који су у цјелокупном постратном периоду ведрили и облачили у БиХ.

- Међународна заједница, именујући Инцка, Ешдауна, Петрича, Вестендорпа и друге високе представнике, сама је закочила БиХ на њеном путу ка ЕУ и евроатлантским интеграцијама. - закључила је Мајкићева и запитала се које је то добро дијело направио ОХР. Према њеним ријечима, било би занимљиво чути Инцков приједлог како да БиХ поправи тренутни положај, те шта да уради како би обезбједио апсолутно поштивање људских права, када је управо он дозволио да пред вратима ОХР, 21 дан бивши директор полиције РС Драгомир Аднан, штрајком глађу тражи своја права.

И не само то, Мајкићева сматра да тај исти Инцко не би ни трепнуо ни да је Аднан умро од глади пред ОХР-ом.

Она је још једном поновила да СНСД нећи пристати на улазак у ЕУ, уколико је цијена тога укидање РС. Мајкићева је нагласила да је пред БиХ тежак пут, али да је сигурна да ће он успјешно бити савладан и то упорношћу, досљедношћу и мудрошћу.

Она, како каже, да не вјерује да ће међународна заједница у БиХ остати до 2020. године, јер њена неефикасност оличена у високом представнику је на многим мјестима означена као нешто чега се под хитно треба ријешити.

- Очито је да ће с БиХ ускоро бити скинута лудачка кошуља и да ће јој међународна заједница дозволити да чини прве самосталне кораке - нагласила је Мајкићева.

Пише:  Биљана Гагула "Фокус"

e-max.it: your social media marketing partner