Бањалука: Рад оба дома Парламентарне скупштине БиХ биће ефикаснији када престану насртаји на уставно уређење БиХ. Сваки законски приједлог који има уставни основ заснован на Дејтонском споразуму, добиће подршку Савеза независних социјалдемократа у Парламенту БиХ. Рекла је то у интервјуу "Гласу Српске" кандидат СНСД-а за Парламентарну скупштину БиХ у изборној јединици два Душанка Мајкић.

Глас: Шта очекујете од предстојећих избора, да ли ће они донијети одређене промјене у РС и БиХ?

Мајкић: Очекујем да предстојећи избори потврде велику побједу СНСД-а. Сигурна сам да ће нам грађани Републике Српске дати мандат да наставимо започето. Има још много посла који морамо урадити. Нема промјена на које позива Валентин Инцко и међународна заједница. Народ на то неће пристати.

Глас: Колика ће излазност бирача бити на овим изборима?

Мајкић: Очекујем да ће излазност бирача бити просјечна, између 50-60 одсто.Очекујем да СНСД добије подршку грађана приближно у истом проценту од укупно изашлих на изборе.

Глас: За која питања ћете се прво залагати ако будете изабрани у Парламент БиХ?

Мајкић: Први и најважнији приоритет СНСД-а је очување Дејтонског споразума. То значи да ћу се залагати за очување уставне позиције Републике Српске, али и враћање до сада пренесених надлежности с циљем утврђивања ефеката тог преноса. Борићу се да све оне надлежности које су на било који начин оштетиле Српску, буду враћене назад. То важи и за оне  које су наметнуте нелегитимним одлукама међународне заједнице. То су крупна и тешка питања која могу да остваре само велике политичке партије.

Глас: Шта мислите о раду Парламента БиХ и шта је потребно урадити да би се лакше постизао концензус око питања важних за БиХ?

Мајкић: Рад оба дома Парламента БиХ биће ефикаснији када престану насртаји на уставно уређење БиХ. Сваки законски приједлог који има уставни основ заснован на Дејтонском споразуму, добиће подршку СНСД-а у ПС БиХ. Политичке елите у Сарајеву мораће да прихвате да се не могу под мотом европских интеграција одузимати надлежности ентитета. Докле год буду мислили да ће силом прогурати неуставна законска рјешења, Парламент БиХ неће бити ефикасан. За питања консензуса између два ентитета и три народа потребна је међусобна комуникација, а не трчање по страним амбасадама, уз покушај да странци ураде оно што не чинимо међусобно.

Глас: Зашто ће грађани гласати за Вас и СНСД?

Мајкић: Грађани ће гласати за СНСД зато што је вратио достојанство српском народу, зато што може храбро и одлучно рећи "не" свима онима који су против Српске и њених интереса, зато што својим програмом за будући период има јасно постављене циљеве, али и знање како те циљеве да оствари. Вјерујем да ће грађани Српске дати подршку и мени, на бази резултата рада у претходном мандату. Као и до сада, учинићу све у одбрани интереса српског народа у Парламенту БиХ.

Гаранције

Глас: Како ћете гарантовати грађанима да ћете испунити обећано?

Мајкић: СНСД је у протеклом периоду урадио више за Републику Српску него све остале партије заједно од њеног постанка. Трагови дјеловања СНСД-а видљиви су на све стране. Досадашњи рад СНСД-а је најбоља гаранција да ће и у будућем периоду испунити обећања дата грађанима.

Аутор: Свјетлана Тади "Глас Српске"

 

 

 

 

 

e-max.it: your social media marketing partner