САРАЈЕВО - Дом Народа БиХ на данашњој сједници прихватио је негативно мишљење Уставно-правне комисије БиХ и предложени закон о престанку мандата Високог судског и тужилачког вијећа БиХ (ВСТВ) у садашњем саставу сматра се одбијеним.

Представнички дом парламента БиХ, који и предлагач овог закона, у образложењу приједлога закона као разлоге наводи, између осталог, неусвајање извјештаја о раду ВСТВ-а за 2017. и 2018. годину, одсуство поштивања владавине права од носилаца правосудних функција, те доношење незаконитих подзаконских аката.

У Приједлогу је наведено да је доношење овог закона прелазно рјешење до доношења два нова закона, од којих би један био закон о високом судском вијећу, а други закон о тужилачком савјету.

Душанка Мајкић (СНСД), делегат у Дому народа БиХ, казала је да не треба ћутати о разлозима и намјерама овог  приједлога, те да је Уставно-правна комисија рекла да не постоји уставни основ, да се не могу подржати принципи.

"Дакле, ниједног од елемената у овом случају нема. Није имао ни два важна пратећа документа, мишљење Дирекције за европске интеграције, нарочито недостаје ко је консултован при изради овог приједлога", казала је Мајкићева.

Истиче да је познато ко је консултован "иза позорнице", али да нису консултовани они који је требало да буду актери у доношењу закона.

"Утврђује се рок и поступак за избор нових чланова ВСТВ-а, а рок је био 8.6.2020. године. Приједлог деградира сам себе. На шта ово личи, могу ли се оваква законска рјешења предлагати у једном парламенту. СНСД је брзо послије изласка у јавност приједлога овог закона јасно поручио да сваки закон који донесе  'Адилова група', како је рекао Шпирић, неће добити подршку", казала је Мајкићева.

Питала је има ли овај закон амбицију да ријеши иједан проблем правосуђа.

"Вољела бих да из једног члана могу виђети да је показано како треба нешто урадити да се правосуђе доведе на оно што грађани ове земље желе. Оном ко је радио на приједлогу овог закона није стало до правосуђа, него му је стало да промијени досадашњи састав који би радио по њиховим мјерама и аршинима. То грађани не траже. То је реформа у вези с којом годинама покушавамо да се договоримо", каже Мајкићева.

Истиче да је прво лидер СДА тражио смјену предсједника ВСТВ-а, па кад то није прошло, сјетио се старих поузадних пријатеља из "Адилове групе", да они ураде дио посла, али знало се да то неће проћи Дом народа.

"Постоји ли игђе у земљи да лице против којег се води процес одлучује о реформи правосуђа", питала је Мајкићева.

Младен Босић (СДС), делегат у Дому народа БиХ, казао је да ће у овој земљи рећи сви да правосуђе добро не ради изузев оних који су у правосуђу, те оних који су их инволвирали у тај систем.

"И логично је да ће они све урадити да не дође до промјене таквог система који им омогућава статус и привилегије", рекао је Босић.

Подсјетио је на сједницу прије двије године Представничког дома БиХ на којој је једина тачка било функционисање правосуђа уз концензуални став да је правосуђе у проблему.

"Донесени су закључци који траже од Министарства правде да у року од шест мјесеци предложи нови закон о ВСТВ-у, јер то је институција која је задужена за функционисање правосуђа, јер је било евидентно да је ова институција под политичким утицајем. Зашто није проведен закључак Представничког дома због тога што нису формирали комисију за коју је Република Српска требало да да члана", казао је Босић.

Истиче ако се не измијени Закон о ВСТВ-у нема напретка у БиХ.

Босић каже да је тврдња предсједника ВСТВ-а да не жели да сарађује с парламентом јасан сигнал шта се дешава и шта се може очекивати у наредном периоду.

"То и јесте питање парламента, он треба да испита правосуђе да би виђели какав закон треба да донесу", казао је Босић.

Истиче да би подржао овај приједлог уз све мане, али пошто, како каже, зна да неће проћи због оних који су спонзори оваквог система, неће.

Душанка Мајкић је одговорила Босићу да би све ово што говори имало смисла да су то реализирали у мандату у којем су били у власти.

Младен Босић је на ово одговорио да је СНСД, односно Милорад Додик, онај који је одговоран.

На ово му је мимо расправе Мајкићева одговорила: "Да није Милорада, шта бисте ви".

Бариша Чолак (ХДЗБиХ), делегат, истакао је да мисли да би  фокус требало да буде на мишљењу Уставно-правне комисије.

"Зашто смо ми данас били против и зашто је већина била против. Ми бисмо прихватање ових принципа на којим се темељи овај закон потпуно промијенили однос између ВСТВ-а као главног регулаторног тијела које је задужено за ефикасно и непристрасно правосуђе. Немам ништа против дизања обје руке ако дођемо до консензуса да промијенимо однос између ВСТВ-а и парламента. Мислим да парламент треба да има значајну улогу у одговорности ВСТВ-а. Може ли парламент казати идемо их смијенити све, па ћемо сутра једног, двојицу смијенити, па именовати друге. Промијенио би улогу да ми имамо улогу и у именовању и смјењивању, а нека их све предложи правосудна заједница. Оваквим драстичним потезом мислим да не бисмо ништа суставно ријешили, да бисмо  направили огромну грешку, али сам за доношење закона о ВСТВ-у, а то је један од приоритета Европске комисије и очекујем да ћемо врло брзо имати Приједлог измјена и допуна Закона о ВСТВ-у", рекао Чолак.

Средоје Новић (СНСД), делегат, казао је Босићу да не спочитава свима да су они ти који одржавају незаконит рад правосуђа.

"Персонално имате право, али немате право свима да говорите како негативно утичемо на суд, то је једнако када би цијели један народ оптуживали за нешто, то није коректно и цивилизовано", казао је Новић.

Објаснио је зашто није гласао на Уставно-правној комисији за овај приједлог, те додао да, када би се питао да ли парламент има право утицаја на правосуђе, рекао би да.

"Не могу да прихватим да овај закон прође, а да нема ниједног сувислог образложења зашто се овај закон предлаже", рекао је Новић.

Денис Бећировић (СДП БиХ), делегат, каже да грађанима БиХ треба независно, ефикасно и модерно правосуђе.

"Стање у правосуђу је лоше и то је већ констатирано у Представничком дому БиХ. Да је стање лоше мисли и половина делегата у овом дому, а шта мисли струка и јавност то је јасно - нема никога ко је задовољан", рекао је Бећировић.

Подсјетио је да је стратешки циљ БиХ пуноправно чланство у ЕУ и да би БиХ требало да интересује какав је став ЕУ.

"Они су уложили милионе еура у правосуђе. Послали су нам јасну поруку и упозорили да би могли обуставити и финансирање правосуђа у БиХ. Мислим да је то озбиљно упозорење које би тако требало и да схватимо. Није добро ако ми све то игнорирамо и зато сам против мишљена Уставно-правне комисије. Подржаћу овај закон и још више сам за када сам чуо уводно излагање колегинице Душанке Мајкић", казао је Бећировић.

Асим Сарајлић (СДА), делегате, је рекао да су већ чули неке који су гласали против уставног основа, а да су он колега Фазлић и гласали "за" јер су сматрали да постоји уставни и законски основ за тако нешто, а да се о меритуму да расправљати.

"Знамо да су неки рокови прошли и да нису реални ни проводиви. Kомисија је дала негативно мишљење и имамо прилику да се изјаснимо у вези с негативним мишљењем Kомисије", рекао је Сарајлић.

Kаже да могу констатовати да стање није добро, те правити паралеле, а то је све ван дневног реда.

"Али оно што можемо сви констатовали је да стање није добро, то нам каже и ЕУ, и Европска комисија и Амбасада САД, која је уз ЕУ највише средстава и стручне помоћи дала за независно правосуђе. Правосуђем је, изгледа, само задовољан руски амбасадор", казао је Сарајлић, те додао да нажалост види да је БиХ далеко од неких конкретних рјешења.

Никола Шпирић (СНСД), замјеник предсједавајућег Дома народа БиХ, казао је да му се чини да кад год треба ријешити неки проблем, основни мотив је мржња.

"Морам да кажем да мржња према Милораду Додику и СНСД-у неће ријешити овај проблем. Нашу снагу одредили су грађани на изборима", казао је Шпирић.

Подсјетио је колико су политичке воље СНСД и Милорад Додик уложили да се дође до помака.

"Пут нам је да се не оспоравамо, да се не мрзимо. Није реформа правосудног система само ВСТВ, ВСТВ је само дио тог система", казао је Шпирић, те додао да има осјећај да се преко ВСТВ-а жели ући у деструкцију.

Златко Милетић, делегат, рекао је да није видовита Џемила нити баца кашике како ће гласање завршити.

"Гласаћу за овај закон само из једног разлога, то је да нам међународна заједница поставља као предувјет за наш улазак у ЕУ да морамо ријешити ово питање", рекао је Милетић.

"Ријешили то данас ил идруги пут, мораћемо о томе", навео је он.

Независне

e-max.it: your social media marketing partner