Федерални МУП је саопштио да не прихвата Инструкцију замјеника министра безбједности БиХ Недељка Јовића о оснивању и начину функционисања Заједничке контакт тачке БиХ за сарадњу са ЕВРОПОЛ-ом.

Представници Републике Српске у овом чину виде још једну потврду тежње Бошњака да централизују све полицијске агенције и приграбе монопол на информације из европских полицијских служби. Федералном министру полиције Аљоши Чампари неприхватљиво је премјештање опреме за Заједничку контакт тачку за сарадњу БиХ са ЕВРОПОЛ-ом из Дирекције за координацију полицијских тијела у Министарство безбједности БиХ.

Писмом адресираним на замјеника министра безбједности Недељка Јовића, који је кадар Републике Српске, Чампара одбацује и одлуку о слању официра за везу БиХ у централу ЕВРОПОЛ-а.

– Обавјештавам Вас да повлачим свој потпис са Споразума о успостављању Заједничке контакт тачке за БиХ као Националне тачке контакта између ЕВРОПОЛ-а и осталих надлежних органа БиХ, из маја 2018 – рекао је Аљоша Чампара, министар унутрашњих послова Федерације БиХ.

Представници Републике Српске наглашавају да је Јовић прављењем Инструкције, најзад, почео примјену Споразума БиХ и Европске уније из 2016. и обавеза преузетих 2018.

Чампарино противљење разумију као још један покушај спречавања плана да Заједничка контакт тачка буде позиционирана у Министарству безбједности БиХ.

– Настављају инсистирати на тој централизацији, то је лоша поруку и дуже од четири године се боримо против тога – навела је Душанка Мајкић, делегат СНСД-а у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.

– Он прво негира да постоји тај споразум, па упућује на обавезе из њега, а онда да повлачи потпис са непостојећег споразума. Све је то прилично контрадикторно и мислим да се мора наставити са инсистирањем на успостављању те Kонтакт тачке на нивоу Министарства безбјености БиХ и дефинише начин слања официра за везу – истакао је Слободан Жупљанин, декан Факултета за безбједност и заштиту НУБЛ-а.

Мајкићева наглашава да се сад и странци, који су уложили велик напор да отклоне блокаду сарадње БиХ са ЕВРОПОЛ-ом, могу увјерити у размјере опструкције за које је, како каже, одговорна Федерација БиХ.

– Министар свјесно опструише могућност да се размјењују важне информације у тренутку кад је безбједносна ситуација у БиХ крајње компликована – додала је Мајкићева.

Представници Републике Српске кажу да ће инсистирати на рјешењима која је недавно предложио замјеник министра безбједности БиХ и наглашавају да неће попустити пред притисцима бошњачких странака.

РТРС

e-max.it: your social media marketing partner