Бошњачки политичари не желе рјешење мигрантске кризе и фолирају бригу о том изузетно важном питању, а у суштини рачунају на гласове миграната у будућности, каже у интервјуу за “Глас Српске” делегат у Дому народа БиХ Душанка Мајкић (СНСД).

Она додаје да је посљедњу сједницу овог парламентарног дома обиљежио дневни ред препун извјештаја и докумената из 2017. и 2018. године, који су морали бити одбачени из простог разлога што оно што се у њима налази не одговара стварности.

- То је била једна досадна сједница на којој је Дом народа покушавао да стигне ствари које је давно требало усвојити. Пред нама су били превазиђени извјештаји и материјали из којих се не може получити ништа за будућност. Поред тога, сједницу су обиљежиле иницијативе минорних политичких партија и појединаца који покушавају пред изборе себи да обезбиједе симпатије и наклоност бирача - каже Мајкићева.

ГЛАС: Мислите на иницијативе Дениса Бећировића и Златка Милетића?

МАЈКИЋ: Наравно. Рекла сам и послије сједнице да “што имате мањи политички значај, утолико су вам већи захтјеви и иницијативе”. Бећировићева иницијатива да се у року од десет дана направи материјал о мигрантској кризи изазвала је највише полемике зато што је то симулирање бриге по принципу “ко би други него Бошњаци показао интерес да се тај проблем ријеши”, а управо Бошњаци, односно највећа бошњачка политичка партија СДА, а по ставу су им блиске и све остале странке из Сарајева, сматра да мигранте не треба дирати. Они се надају да ће им мигранти једнога дана послужити као глас на изборима.

ГЛАС: Лидер СДА Бакир Изетбеговић због таквих Ваших примједби је напустио сједницу.

МАЈКИЋ: То фолирање превазилази све границе, јер СДА никада није показала жељу да проблем миграната буде ријешен. Ако то стварно желе, зашто се противе томе да се илегални мигранти враћају у њихове домицилне земље?!

ГЛАС: Усвојена је иницијатива да буде заказана заједничка тематска сједница оба дома о мигрантској кризи. Шта очекујете од те сједнице, с обзиром на то да је СДА предложила Селму Цикотића за новог министра безбједности?

МАЈКИЋ: Не очекујем ништа. Као прво, треба сачекати да видимо хоће ли Цикотић бити изабран, а и ако буде, његова досадашња политичка и професионална биографија гарантује да ће водити политику СДА која не показује да жели рјешење мигрантске кризе.

ГЛАС: Када би требало да буде одржана та сједница?

МАЈКИЋ: Не зна се, јер домови треба да се договоре, али та сједница ће послужити само за то да се усвоје суви закључци од којих неће бити никакве користи. То је показала досадашња пракса када су у питању заједничке сједнице.

Политикантство

ГЛАС: Обрушили сте се и на иницијативу Златка Милетића за хитно усвајање новог закона о ВСТС-у БиХ?

МАЈКИЋ: Златко Милетић више није ни у ДФ-у и он само покушава да се афирмише не би ли се боље продао пред сљедеће опште изборе. Наш министар правде Антон Касиповић у неколико наврата је писао министрима правде БиХ и ФБиХ и тражио да се постигне договор о принципима тог закона, али без успјеха. Нема сврхе ићи у израду закона ако нису усвојени принципи и зато је Милетићева иницијатива јефтино политикантство.

Дарко Момић / Глас Српске

e-max.it: your social media marketing partner