Делегат Срба у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић изјавила је да у БиХ постоје бројни проблеми, а нема спремности појединаца да се нешто озбиљно уради, нити се може постићи договор о кључним стварима.

Мајкићева је истакла да би парламент и Савјет министара требали стално да засједају, али да би прије тога требало да се поштује споразум кључних актера.

– Kада су избори све мање је шанси да се нешто договори – рекла је Мајкићева, одговарајући на питање да ли постоји парламентарна већина или не постоји.

Она је указала да ће се посљедице епидемије вируса корона тек осјетити у привреди и да ће многе “забољети глава због одуговлачења” без спремности да се нешто уради.

– Шта рећи о земљи у којој је новац на распођелу чекао више од мјесец дана – упитала је Мајкићева.

На питање како коментарише иницијативу делегата хрватског народа Златка Милетића којом се од Савјета министара и Министарства правде тражи да у року од 120 од дана након њеног усвајања у парламентарну процедуру упуте Приједлог измјена и допуна Закона о Високом судском и тужилачком савјету, Мајкићева је одговорила “што мања политичка снага, то већи захтјеви”.

– Не постоје лица која су у Парламентарној скупштини БиХ поднијела више иницијатива од Дениса Бећировића и Златка Милетића који су тренутно у Дому народа. Они то и не предлажу зато што знају да ће бити усвојено него зато што су им једина афирмација на тај начин – рекла је Мајкићева.

СНСД не оспорава усвајање буџета

Делегат Српског клуба у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић рекла је данас да ће буџет БиХ за ову годину бити ускоро усвојен, да ће бити обезбијеђења средства за одржавање локалних избора, те да СНСД ни на који начин то не оспорава.

– Напротив, већина наших начелника се изјаснила да је веома проблематично продужење рока за одржавање избора и да би то могло довести до посљедица за локалне заједнице и због недоношења буџета, односно неконституисања власти на локалном нивоу – рекла је Мајкићева новинарима у Сарајеву.

Он је истакла да је у интересу свих да нови приједлог буџета буде урађен са много више сензибилитета и прилагођен привреди и институцијама.

– Након оног који је завршио како је завршио зато што није био усклађен са стварима које су се догодиле у међувремену, везано за пандемију, свима је у интерсу да овај буде урађен квалитетно у складу са ситуацијом – појаснила је Мајкићева.

Мајкићева је рекла да не жели прејудицирати када је ријеч о датуму када би буџет за ову годину могао бити усвојен, јер како је појаснила постоји протокол по којем се израђује буџет.

– Постоји дио који се ради у Министарству финансија и трезора у Савјету министара, након тога, када је уређен иде на Савјет министара, а он га упућује Предсједништву БиХ и онда иде према параменту – објаснила је Мајкићева.

Она је оцијенила да није лако прилагодити раскошан буџет и ускладити га са временом које долази и захтјевима који су се наметнули.

Мајкићева је нагласила да се одговорност за досадашње неусвајање буџета треба тражити од свих који нису на вријеме конституисали власт.

– То је кључно питање, шта се радило? Више од годину након избора смо чекали да се конституише Савјет минстара. У Федерацији БиХ имате ситуацију да још власт није конституисана у цјелости. Влада не функционише. То је све лоше – рекла је Мајкићева.

Она је и данашњу сједницу оцијелнила нефикасном, јер су на дневном реду извјештаји институција БиХ из 2017. године.

– Извјештаји долазе парламентарцима да би из њих слиједили одређен број закључака који би били база за посматрање за наредну годину – рекла је Мајкићева.

Срна

e-max.it: your social media marketing partner