Делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић оцијенила је да би Странка демократске акције мигранте најрадије задржала у БиХ све док значајно не буде увећан број исламског становништва или док им не буде омогућено учешће у изборном процесу.

Мајкићева је рекла Срни да су предсједавајући Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић и министар иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић на најдиректнији начин манифестовали вољу СДА.

Мајкићева сматра да је невјероватна одлука пакистанских власти према којој се дипломате те земље не требају бавити грађанима који су напустили државу.

– Невјероватна одлука. Ипак, амбасадор Пакистана је, за сваки случај закуцао на добро позната СДА врата, затражио и добио подршку Џаферовића и Турковићеве – подсјетила је Мајкићева.

Она је указала на проблем да БиХ никако не успијева да се избори са илегалним миграцијама још од 2017. године.

Мајкићева сматра поразним спречавање намјере министра безбједности у Савјету министара Фахрудина Радончића, који је изразио вољу и храброст да почне са рјешавањем проблема илегалних миграната, које је безбједносни изазов у БиХ.

Она је озбиљност проблема истакла на примјеру Бихаћа, у којем данас борави око 5.000 миграната.

– Страх локалног становништва је очит, јер они који би требали бити захвални на гостопримству нападају на куће локалног становништва, чланове њихових породица и њихову дјецу – рекла је Мајкићева.

Она сматра да је највећи проблем то што мигранти одбијају да се идентификују, због чега не постоји могућност да безбједносне институције провјере ко су они.

Мајкићева је подржала Радончићеву одлуку да мигранти буду идентификовани на основу отиска прста и да сви они који не потичу из земаља захваћених ратом, буду враћени у земљу поријекла.

Она је појаснила да је за реализацију тог циља неопходна сарадња између органа власти БиХ и представника дипломатско-конзуларне мреже земаља чији грађани илегално бораве у БиХ.

– Радончић је припријетио и рекао да амбасадори, уколико одбију ту врсту сарадње, буду протјерани из БиХ. Све је предвидио министар Радончић изузев да за враћање илегалних миграната мора имати сагласност првог у Бошњака /Бакира Изетбеговића/ – објаснила је Мајкићева.

Она је закључила да добре намјере једног министра могу зауставити они који не желе ријешти ниједан проблем који је од интереса за све грађане БиХ.

Извор: Срна

e-max.it: your social media marketing partner