САРАЈЕВО - Неопходно је направити анализу ко то из БиХ има дипломатски пасош, а том анализом би се сасвим сигурно лако утврдило да нема посебне користи од великог броја људи који користе те пасоше, изјавила је Срни замјеник предсједавајућег Комисије за спољну и трговинску политику, царине, саобраћај и комуникације Дома народа парламента БиХ Душанка Мајкић.

Она је додала да БиХ не поставља готово никакве захтјеве када је ријеч о њеним дипломатама.

"Познато је како функционише дипломатско-конзуларна мрежа БиХ. Сви ти људи имају дипломатске пасоше који њима лично користе, али тешко да користе БиХ из које су отишли", истакла је Мајкићева.

Она је подсјетила да се дипломатски пасоши издају највишим званичницима БиХ и другим лицима која имају дипломатски статус, али и члановима њихових породица с циљем заштите и доказивања дипломатског статуса.

"Дипломатски пасош обезбјеђује лицу које га посједује дипломатски имунитет, као и дипломатске привилегије, па је зато толико радо виђен документ у рукама свих оних који нешто значе у овој земљи", каже Мајкићева.

Када је ријеч о враћању дипломатских пасоша након завршетка дипломатских активности, Мајкићева наводи да је то питање у цијелости остављено лицима која су га добила, али и Министарству иностраних послова у Савјету министара, које о томе брине.

Мајкићева је додала да, уколико има неких нелогичности, кривицу за то сноси Министарство иностраних послова које је дужно да брине у чијим рукама се налази тај значајан документ.

Министарство иностраних послова у Савјету министара током протеклих пет година издало је укупно 1.154 дипломатска пасоша која су тренутно важећа, а онима који су изгубили право на посједовање дипломатски пасоши су поништени.

Према подацима Министарства, укупно 37 бивших политичких функционера, амбасадора и других званичника није вратило дипломатске пасоше у сједиште Министарства након што су изгубили право да их користе.

Извор: Срна

e-max.it: your social media marketing partner