Договор који је пропао прије скоро мјесец дана за лидера СДА је излаз из политичке кризе. Бакир Изетбеговић је одговоран што од тог споразума нема ништа, одговарају му из Републике Српске. И порука да, како је рекао, “потенцијални мандатар припреми план и програм”, коју је послао након састанка са лидером HДЗ-а БиХ у четвртак, показује да он не престаје са игром коју је давно смислио тврди, Душанка Мајкић.

– Потпуно сам запрепашћена најновијим ставом Бакира Изетбеговића, који се након разговора са предсједником HДЗ-а обраћа директно кандидату за предсједавајућег Савјет министара, како он јавности треба да изнесе свој план. Ово су све провидне игре, хајдемо још да разговарамо и још да разговарамо, а краја нема. Дакле, немамо шта ту да очекујемо, када господин Изетбеговић буде хтио да власт се конституише и када почне да размишља о грађанима о којима не размишља и средствима која чекају, он ће врло лако, у року једног дана, дати да се одлука Предсједништва направи и упути према Представничком дому – каже делегат СНСД-а у Дому народа БиH, Душанка Мајкић.

Додик: Изетбеговић свако мало мијења причу

Шта Бакир Изетбеговић прича његов је проблем, каже српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик. Партнери са СДА – нисмо, а капацитет да на основу избора формирамо власт имамо. Желимо да испунимо наше квоте и водимо политику договора онолико колико је то могуће, каже Додик. Изетбеговић, поручује, свако мало мијења причу.

– Он је склон као његов бабо, који је говорио: Шта има везе, ја ујутру мислим једно, а о истом питању поподне друго, шта је ту проблем – каже Додик.

Чубриловић: Српска има спреман одговор на уцјене

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да на уцјене из Сарајева Република Српска има спреман одговор, јасан је предсједник парламената. Недељко Чубриловић поручује да Српска има уставне механизме да се заштити од мајоризације у БиХ и, када би се они поштовали и примјењивали, не би било никаквих проблема. Проблем је, сматра, у томе што се Устав БиХ занемарује и злоупотребљава, што се често промовише закон силе.

– Ми се сада суочавамо са проблемом да се изабраним представницима из Републике Српске не дозвољава да преузму позиције на нивоу заједничких органа БиХ, конкретно мислим на Савјет министара, иако су добили гласове бирача у Републици Српској. Политичко Сарајево тешко прихвата право Републике Српске да на нивоу БиХ има своје легитимне представнике, што је потпуно неприхватљиво и штетно за све. Ово је и питање примјене Устава, Изборног закона и других аката. Дакле, како легитимитета, тако и легалитета – поручује Чубриловић.

////

Договор лидера из августа пропао је понајвише због уцјена СДА. Камен спотицања постао је Годишњи национални план за НАТО. Слањем АНП-а условили су именовање Зорана Тегелтије за предсједавајућег Савјета министара иако тачка три потписаног споразума не предвиђа слање АНП-а већ само сарадњу са НАТО-ом.

Лидер СНСД-а је у неколико наврата поновио – “сарадња да, чланство не”. С обзиром на то да је СНСД јасан да од АНП-а нема ништа, многи у изјави Бакира Изетбеговића да очекује од потенцијалног предсједавајућег да изађе са планом рада виде повлачење ручне по питању НАТО-а.

Извор: АТВБЛ

 

e-max.it: your social media marketing partner