Програмска декларација чије усвајање најављује СДА на страначком Конгресу потпуно је иреалан и утопистички документ, а намјера такве политике је мајоризација свих права друга два народа, истиче српски делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић.

Мајкићева је поручила креаторима ове бесмислене декларације да она једино може да служи обмањивању властитог народа и да она можда јесте њихов циљ, али потпуно неизводљив.

Она је истакла да су у гомили бесмисленог набрајања жеља СДА и њен лидер заборавили да постоји Устав и закони који потпуно онемогућавају само њима пожељну "републику БиХ".

- Када све те циљеве није успио да оствари отац нације Алија Изетбеговић крајем прошлог вијека, никакве су шансе да то уради Бакир Изетбеговић. Ништа од тих маштања СДА не може бити чак ни предмет озбиљније интелектуалне расправе у Републици Српској и зато је ми одлучно одбијамо - рекла је Мајкићева Срни.

Она је нагласила да СНСД позива СДА на враћање принципима Дејтонског мировног споразума и Устава БиХ.

- Истрајавање на пристрасности и једносмјерности у политици СДА не представља реалну политику од које би БиХ, оба њена ентитета и сва три народа имали користи и могли да живе - напоменула је Мајкићева.

У приједлогу декларације, коју би сутра требало да усвоји Конгрес СДА, између осталог, наводи се да је примарни и дугорочни циљ СДА "република БиХ", афирмација "босанског језика" као "заједничког идентитета свих грађана БиХ", успостављање "врховног суда БиХ", реформа полиције.

Срна

e-max.it: your social media marketing partner