Да у БиХ ништа не функционише потврђује и чињеница да у Оружаним снагама БиХ командују генерали који нису прошли процедуре.

Наиме, Предсједништво БиХ, у старом сазиву, још у фебруару прошле године упутило је у Парламентрану процедуру на потврду унапређење 13 имена. У Представничком дому та имена су прошла, али нису у Дому народа.

У мају прошле године није било довољно руку за њихово унапређење. За то вријеме, они командују и примају плате генерала, што је само још један апсурд у земљи каква је БиХ, каже делегат српског Клуба у Дому народа БиХ Душанка Мајкић. Добро се сјећа да су Срби били против пет имена, па је пала и цијела листа.

"У прошлом мандату Срби нису дали сагласност за ових пет лица и постављање на нова мјеста и сада они 19 мјесеци раде на послу за који нису практично постављени. Шта се може урадити, шта нам преостаје, Предсједништво би требало да стави ту тачку дневног реда И да донесе одлуку да ли ће промијенити листу која је већ била на расправи у Парламенту и није усвојена или ће формирати сасвим нову листу", каже Душанка Мајкић, делегат СНСД-а у Дому народа БиХ.

То што се чинови добијају по жељи без било какве процедуре, у Министарству одбране БиХ не желе да коментаришу. Министарка Марина Пендеш, за АТВ, каже да је права адреса Предсједништво БиХ и да је Министарство све урадило у складу са законом и процедурама. Да се са оваквим случајевима злоупотребљава и крши Закон о одбрани, за СНСД-овог Сташу Кошарца је ништа друго већ чиста дрскост.

"То је веома дрско. Ми јесмо свједоци да у многим агенцијама и министарствима постоје врло проблематични рекао би контексти имплементације закона. Чак одређени налази институција указују да се крше одређени закони, поготово у овом периоду када није конституисан Савјет министара. Мислим да је област оружаних снага и одбране је питање гдје се апсолутно не би смјело да крши, али оно што је уочено да постоје различите врсте ауторитетних канала како би се заобилазиле нека законска рјешења и процедуре“, каже Сташа Кошарац, шеф Клуба СНСД-а у ПД ПС БиХ.

БиХ није земља демократије и у њој може да ради ко и како хоће. Управо су то признали они који се највише, у посљедње вријеме, позивају на Устав и поштовање закона у БиХ и који су највећи кочничари увођења реда и формирања БH власти од изборних побједника. Све је на штету два народа и то у СДА више и не крију.

"Није БиХ демократска земља у којој се уважавају принципи демократских грађана и то је једна широка тема која захтјева широку елаборацију, а ја надам се у овом тренутку да ви разумијете да ми нисмо за то“, каже Hалид Гењац, генерални секретар СДА.

Са непотврђеним генералима, сарајевска политика жели да се што прије домогне НАТО-а, сматрају у Српској. Зато њени представници понављају да ће се придржавати закона и одлука, међу којима је и Резолуција Народне скупштине о војној неутралности Републике Српске.

АТВ

e-max.it: your social media marketing partner