Делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић рекла је у разговору за www.klix.ba како ниједна политичка странке из Републике Српске па тако ни СНСД неће пристати на захтјеве ЕУ о укидању права вета и преносу надлежности на БиХ.

Власти у Босни и Херцеговини ће у наредном периоду морати испунити 14 кључних приоритета да би се издала препорука за отварање преговора о приступању Европској унији. Само неки од захтјева су укидање права вета приликом гласања, усвајање одредби које ће омогућити БиХ преузимање надлежности нижих нивоа власти, спровођење избора у складу са европским стандардима и рјешавање питања страних судија у Уставном суду БиХ.

Овим поводом разговарали смо са делегатом у Дому народа ПСБиХ и замјеницом предсједавајућег Клуба делегата из реда српског народа у ПСБиХ Душанком Мајкић, а која је такође чланица Предсједништва СНСД-а, политичке странке која ће у наредне четири године бити дио владајуће већине.

Мајкић је рекла да је позитивно мишљење заправо жеља Европске уније да помогне Босни и Херцеговине, али да у БиХ једноставно постоје ствари у којима нам нико не може помоћи, односно ствари које морамо урадити сами.

"Иако смо са нестрпљењем очекивали ово мишљење сада је већ потпуно јасно да БиХ нема разлога за радовање. БиХ је и даље, према изјавама представника ЕУ, веома далеко од отварања поглавља, а тиме и од чланства у ЕУ. Ми имамо 14 таксативно наведених услова и међу њима још много предуслова. Не вјерујем да постоји неко ко у овом моменту може прогнозирати када ће БиХ постати чланица ЕУ", казала је Мајкић.

Ништа од укидања вета и преноса надлежности

Како каже, БиХ је земља у којој тренутно не функционише ниједан од три стуба власти (извршна, законодавна и судска). Она истиче да је међународна заједница у одређеним сегментима могла помоћи БиХ, али да међународни субјекти не могу да предлажу и доносе законе.

"То морају урадити домаћи актери, а који немају снаге да направе било какав договор. Дакле, или ће се у БиХ покушати доћи до договора кључних политичких актера из два ентитета и три народа са циљем напретка земље или БиХ не може опстати на овакав начин. У стању у каквом се сада налази, БиХ нема шансу да опстане. И једно и друго зависи од оних које су грађани изабрали на прошлим изборима. Како ће бити? Ево пред нама је, али ништа не говори у прилог да ће се ствари брзо ријешити и да ће се добро ријешити", рекла је Мајкић.

Што се тиче захтјева ЕУ који се односе на пренос надлежности на БиХ, укидање права вета и међународне судије, Мајкић смо питали да ли уопште постоји могућност да се политички актери договоре о овим питањима. Она је одговорила да у овом моменту не постоји ниједна ствар о којој се може постићи договор.

"Ако се у земљи не може постићи консензус ни о једном значајном питању, шта онда можемо очекивати од земље? Зашто малтретирамо било кога? Земља не може опстати на такав начин. Право вета загарантовано је Уставом БиХ. Док се не промијени Устав БиХ нема укидања права вета и преноса надлежности са ентитета на државу. Најлакше је ријешити питање међународних судија у Уставном суду БиХ и то смо давно требали ријешити, али нисмо јер Бошњаци сматрају да им ти гласови увијек иду у корист", казала је Мајкић.

Регионална сарадња, Кина, Русија и Турска

На питање о тиме да ли БиХ има будућност у ЕУ или нам ЕУ намјерно поставља захтјеве које не можемо испунити, Мајкић је одговорила да је БиХ изабрала да иде у правцу Европске уније, а не обрнуто. Како каже, за чланство у том друштву постоји карта која кошта и коју мора купити земља.

"Ми хоћемо у ЕУ, а да ништа не промијенимо. Нећемо да завршимо с конституисањем власти и стално правимо шићар на једној или на другој страни. Неће се то никоме добро вратити. Ова земља је исцрпљена и нема шансе да на овакав начин дуго живи. Овде се запело за НАТО који ЕУ уопште не спомиње. Дакле, завршимо послове које можемо", рекла је Мајкић.

Мајкић смо отворено питали да ли постоји икаква могућност да СНСД пристане на захтјеве ЕУ о преносу надлежности на БиХ и укидању права вета, а она нам је одговорила: "Ја знам да ви тај одговор знате. Не може нико да тражи оно што Устав БиХ прецизно дефинише. Неко би мора да каже како нема више Анекса IV. Не можемо се ми о томе договорити. Никада СНСД, а не само СНСД већ ниједна политичка странка из Републике Српске неће на то пристати".

Душанка Мајкић у контексту приче о немогућности договора дотакла се и НАТО интеграција БиХ, односно предаје Првог годишњег националног програма (АНП). Она подсјећа да се у задње вријеме спомиње да "Жељко Комшић или неко из СДА односе АНП у Брисел".

"Па и да однесу, ко ће извршавати то? Једно је направити АНП, а друга ствар је извршавати га. Ако га неко једнострано усвоји и односе поставља се питање какав је то напредак ако се већ не може реализовати. Због тога се морамо договарати", казала је Мајкић.

С обзиром на то је већ јасно како политичке странке немају капацитете да испуне захтјеве ЕУ, Мајкић смо питали и да ли Босна и Херцеговина мора радити на алтернативи те да ли су те алтернативе регионална сарадња, Русија, Кина и Турска. Комесар за европску сусједску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан јуче се посебно осврнуо на пословање Кине на Балкану.

"Свака држава која размишља о себи размишљати ће о томе шта је најбоље за њу. То је ствар одлуке. Ако кинески инвеститори дају најбоље услове, највеће инвестиције, спремни су да помогну, не праве разлику и не траже политичке услове, онда су они добродошли. Није ЕУ једина добродошла овдје. Ми смо до сада виђели да су земље из ЕУ, које су пословале у БиХ, добро наплатиле све своје услуге. Често су њихови консултанти односили много више него што је била помоћ БиХ и то у многим областима. То није коректно према сиромашној земљи", рекла је Мајкић.

Закључила је ријечима да је у БиХ добродошао свако ко ће побољшати живот свих становника БиХ те бх. власти и власти региона нико не спречава да развијају изванредну добросусједску сарадњу.

"Ми једни другима можемо много више помоћи него што су намјере других који нам показују, а на другој страни чине све да на том путу застанемо", рекла је Мајкић.

e-max.it: your social media marketing partner