Делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић оцијенила је данас да су Савјет министара у техничком мандату и Министарство безбједности злоупотријебили закључак Предсједништва БиХ и свјесно искључили МУП Републике Српске из планирања рјешавања мигрантске кризе, иако су то надлежности које му по закону припадају.

- Умјесто да Савјет министара и Министарство безбједности поступе по закључку Предсједништва БиХ од 17. априла, којим је задужен Савјет министара да у року од седам дана достави детаљан план дјеловање надлежних ентитетских и институција БиХ у циљу спречавања повећаног прилива миграната у БиХ, урађено је потпуно супротно - изјавила је Мајкићева Срни.

Она је истакла да је, умјесто детаљних планова надлежним ентитетским и институцијама БиХ, Министарство безбједности у техничком мандату израдило Приједлог споразума о пружању помоћи ентитетским министарствима унутрашњих послова и оперативној сарадњи у надзору границе, фокусирајући се искључиво на источну границу БиХ и то без икаквих консултација са ентитетским министарствима унутрашњих послова.

Мајкићева је навела да је суштински проблем у томе што тај споразум предвиђа да га усвоји и потпишу све полицијске агенције у БиХ - обје ентитетске, 10 кантоналних и полиција Брчко дистрикта.

Мајкићева је појаснила да то значи да би се могло догодити да полицајац из рецимо Кантона Сарајево, у граничном појасу од 10 километара, а то може бити и кружни ток у Бијељини, примјењује полицијска овлаштења на територији Републике Српске, а у складу са законима Републике Српске и БиХ, то право имају само МУП Српске, Гранична полиција и Агенција за истраге и заштиту БиХ.

Она је подсјетила да је МУП Републике Српске раније закључио споразум о пружању помоћи у надзору границе са Граничном полицијом БиХ, те додала да је по том основу више од 80 полицајаца Српске ангажовано на пружању помоћи овој полицијској агенцији.

- У више наврата представници МУП-а Републике Српске исказивали су спремност на даљу сарадњу у рјешавању проблема илегалних миграција, па самим тим се потези Министарства безбједности не могу ничим оправдати - закључила је Мајкићева.

Извор: СРНА

e-max.it: your social media marketing partner