Сарајево - Почасни вод Оружаних снага БиХ на манифестацији на Бобовцу код Вареша појавио се упркос забрани министра одбране БиХ Марине Пендеш и мимо сагласности замјеника министра одбране БиХ Бориса Јеринића.

Члан Заједничке комисије за одбрану и безбједност Душанка Мајкић рекла је за “Глас Српске” да “никада као за 25. новембар политичко Сарајево није послало тако снажну поруку чије су ОС БиХ и ко њима командује”.

- Ако се ОС БиХ могу користити за обиљежавање непризнатог празника, који је по вољи само једног народа, ако се та одлука може донијети мимо Предсједништва БиХ као врховног команданта ОС БиХ, ако се одлука може донијети упркос забрани Министарства одбране, односно министра одбране, тиме је политичко Сарајево све рекло.

Србима и Хрватима овакве оружане снаге не требају, посебно ако се то разматра у контексту најављеног наоружавања ФБиХ и могућих злоупотреба ОС које би могле да буду употријебљене супротно интересима друга два народа. Зато је посљедњи тренутак да се заустави неуставно и незаконито дјеловање Бошњака у институцијама БиХ, посебно у Министарству одбране и ОС БиХ - поручила је Мајкићева.

И поред многобројних покушаја јуче нисмо успјели добити министра одбране Марину Пендеш да прокоментарише ово понашање и у Министарству одбране на чијем је челу и у Оружаним снагама БиХ.

Неизвјесно је да ли ће бити покренута истрага о томе ко се и по чијем налогу оглушио о њену забрану.

Замјеник министра одбране БиХ Борис Јеринић потврдио је за “Глас Српске” да није донесена одлука о употреби Оружаних снага БиХ на прослави 25. новембра на Бобовцу и да је ријеч о класичној злоупотреби.

- У плану активности Оружаних снага БиХ није планирана употреба јединица на обиљежавању 25. новембра, као што није планирана ни употреба јединица за 1. март. Поред 25. новембра, као и поред 1. марта, стоји звјездица и за евентуалну употребу јединица ОС БиХ потребно је да буде донесена посебна одлука. То је тако због чињенице да су спорили употребу Трећег пјешадијског пука за Дан Републике Српске. Одлуке, што се мене тиче, нема нити је у мој кабинет стигао такав захтјев. Ако је неко умјесто мене потписао тако нешто, онда је наново ријеч о злоупотребама и то је недопустиво - рекао нам је Јеринић.

Истакао је да је министар одбране БиХ Марина Пендеш исправно поступила када је забранила употребу јединице Оружаних снага на Бобовцу. Јеринић каже да је недопустиво да се неки у БиХ понашају тако као да су Оружане снаге војска искључиво само једног народа и да је могу употребљавати када им падне на памет.

- Они који се тако понашају према ОС БиХ раде на њиховој разградњи - рекао је Јеринић.

Појава почасног вода у недјељу на Бобовцу изненадила је и организаторе, али и федералног премијера Фадила Новалића, који је такође присуствовао обиљежавању 25. новембра, који се у ФБиХ слави као дан државности БиХ, иако се тај празник не слави и не признаје у Републици Српској, јер у БиХ никада није донесен закон о празницима.

Жељка Домазет - Глас Српске

e-max.it: your social media marketing partner