САРАЈЕВО - Посланик СНСД-а у претходном сазиву Представничког дома парламента БиХ Душанка Мајкић изјавила је Срни да су Срби једина мета правосуђа БиХ, али и међународног протектора, јер, штитећи Бошњаке за почињене ратне злочине, међународна заједница пере властиту одговорност и улогу у протеклом рату на овим просторима.

Мајкићева је истакла да ослобађајућа пресуда ратном команданту такозване Армије БиХ у Сребреници Насеру Орићу представља јасан знак да нема ништа од расвјетљавања догађаја из протеклог рата у БиХ, нити промјене мита о Сребреници, око које ће и даље постојати значајне разлике и противрјечности.

"Осудити Насера Орића за почињене ратне злочине над Србима 1992. године, био је трачак наде за српски народ да је правда могућа и достижна", истакла је Мајкићева и додала да се не смије изгубити из вида да је међународна заједница пројектовала догађаје, не само оне из претходног рата, већ и жртве и кривце.

Она је оцијенила да нема казни за Бошњаке, јер се не жели промијенити историјски догађаји тог времена, те нагласила да би се многе ствари почеле мијењати да је дошло до пресуде Орићу за оно што је учинио.

"Ослобађајућа пресуда Орића, није само ударац праву и правди. Она је потврдила и даљу потпуну инволвираност међународне заједнице у судске процесе и потпуну пристрасност када су у питању Бошњаци који су починили тешке ратне злочине, а који су до сада аболирани од сваке врсте кривичне одговорности", нагласила је Мајкићева.

Према ријечима Мајкићеве, нема више наде да ће правосудне институцује БиХ, радом на процесуирању свих који су починили ратне злочине у протеклом рату, направити искорак у правцу коначног помирења у земљи.

Апелационо вијеће Суда БиХ ослободило је данас ратног команданта такозване Армије БиХ у Сребреници Насера Орића и припадника те војске Сабахудина Мухића оптужби за ратне злочине над Србима у Сребреници 1992. године.

Срна

e-max.it: your social media marketing partner