За приватни смјештај војника у служби БиХ из буџета се и даље издваја више од осам милиона марка, јер Министарство одбране ни за десет година није омогућило трајни боравак припадницима Оружаних снага.

Поново су на то у новом извјештају упозорили из Kанцеларије за ревизију институција БиХ, те да је Министарство одбране усвојило план по којем је већ у овој години требало самостално да изнајмљује станове за активне војнике, али и да трошкове смјештаја умањи за око шест милиона марака. Ревизори поручују и да су у више наврата Министартсву одбране предлагали рјешења, али да до данас ниједно није спроведено.

"У 2015. години за ову намјену утрошено је око 8,3 милиона KМ, и у 2016. години око 8,2 милиона KМ. У одговору на упит Kанцеларије за ревизију о подузетим активностима по извршеној ревизији учинка „Смјештај активних војних лица у Министарству одбране БиХ“, Министарство одбране је констатовало да су у пројекат ушли без урађене студије изводљивости, оправданости и исплативости увођења свеобухватног новог концепта смјештаја, тако да су у току реализације започетих активности суочени са низом неусаглашених ставова, те да ће у наредном периоду донијети конкретан закључак о питању наставка ових активности," саопштено је из Kанцеларије за ревизију институција БиХ.

За смјештај војника у БиХ, Министартсво на тај начин потроши скоро пола новца које институције БиХ троше на смјештај запослених у држави и инстранству. Нису ефикасни ни објекти унутар касарни у Рајловцу, Чапљини и Дервенти, које је Министарство још 2013. године покушало да прилагоди војницима. У Министарству одбране БиХ поручују да је ријеч о смјештају 10 хиљада војника и да ће се тај проблем тешко ријешити.

"Има тим који ради на ревизији те идеје и тог пројекта. По мени, врло непроводив, из разлога што је врло тешко, да кажем реализовати и довести у стање да људи имају све услове да би били смјештени по локацијама," рекао је Борис Јеринић, замјеник министра одбране у Савјету министара Босне и Херцеговине.

Једна од препорука ревизора била је и да се војницима прилагоде простори у којима су боравили и странци који су обучавали припаднике Оружаних снага БиХ.

Из Kомисије за одбрану и безбједност БиХ поручују да је Министарство одбране то и требало да уради и да би се проблем смјештаја тако већ ријешио.

"Странци који су ко зна одакле све долазили могли су користити те просторе, али наши то нису прихватили. Тај ниво раскоши који су они захтијевали није се уклапао у куће које су остављене за ту намјену и претпостављам да те куће пропадају, а да нико у Министарству се није обзирао на тај велики проблем," рекла је Душанка Мајкић, Kомисија за одбрану и безбједност Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине.

Из Министарства одбране БиХ поручују да ти простори не би били довољни за смјештај припадника Оружаних снага. Иначе, у Министартсву одбране су још 2014. године признали да за смјештај војника издвајају превише новца, али тај проблем им, ипак, није на листи приоритета.

АТВ

e-max.it: your social media marketing partner