Посланик СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ у бившем сазиву Душанка Мајкић упозорила је да, ни након пресуде Суда БиХ према којој је Министарство одбране БиХ дужно да хрватској компанији "Скаут" испоручи оружје и муницију, проблем није ријешен већ пролонгиран, јер испорука још није почела.

Мајкићева је у изјави Срни подсјетила да проблем у вези са испоруком наоружања траје већ 15 година, што је покушала да ријеши и парламентарна Комисија за одбрану и безбједности, чији је члан.

Она је напоменула да Министарство одбране БиХ није фирми "Скаут" испоручило оружје и муницију по пресуди из децембра 2017. године, те да се одлуком Суда БиХ то министарство сумњичи да је оштетило буџет БиХ за скоро 10 милиона КМ.

Припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ по налогу Тужилаштва БиХ спровели су истрагу која се односи на постојање основа сумње да су 2010. године, без сагласности Предсједништва БиХ, донесене двије одлуке и закључена четири анекса на четири уговора о продаји неперспективног наоружања и муниције склопљена током 2003. и 2004. године између ентитетских министарстава одбране и "Скаута" из Загреба, на начин "да је осумњичени измијенио битне елементе основних уговора".

Мајкићева је оцијенила да је нелогично да се првобитни уговори из 2003. и 2004. године мијењају и по асортиману и по количини, а да Предсједништво БиХ није знало за то.

"Треба имати на уму да је унутар Министарства одбране вршена измјена елемената уговора бивших ентитетских војски којом је смањена количина оружја која се тешко продаје на тржишту, а који су били у спецификацији уговора, а повећава се наоружање које је лакше продати на тржишту", додала је Мајкићева.

Према њеним ријечима, додатну тежину овом проблему даје и чињеница да су проблематични уговори који су бивша ентитетска министарства закључила због неразумно ниских цијена које су наведене.

"Практично, имамо два проблема на једном уговору. Дакле, све је то урађено у Министарству одбране. А вјероватно се зна и ко је одговоран за то", навела је Мајкићева.

Она је рекла да је Министарство одбране годинама од Комисије за одбрану и безбједност скривало шта се стварно дешава у области рјешавања вишкова и увијек постављало "зид ћутања".

Мајкићева је напоменула да не постоји ниједна земља у којој, када парламент тражи податке, не може да их добије.

"Сада смо дошли дотле да из буџета БиХ треба платити близу 10 милиона и поново се продужава рок јер се и даље не испоручује наоружање, што значи да ће `Скаут` поново тужити Министарство одбране. Платити 10 милиона не значи завршити случај", рекла је Мајкићева и додала да се проблем само пролонгира, јер још није почела испорука.

Она је поручила да је задатак истражних органа и правосудних институција БиХ да проблем који траје 15 година коначно истраже до краја и прописно санкционишу.

"У противном, БиХ ће и даље плаћати за неодговорност и лош рад кључних људи у Министарству одбране БиХ", закључила је Мајкићева.

Министарство одбране БиХ није хрватској фирми "Скаут" испоручило оружје и муницију по пресуди из децембра 2017. године, због чега је правоснажно изгубило судски спор у вриједности од 20 милиона марака који је покренула хрватска фирма јер им није испоручено оружје које су наручили још 2003. и 2004. године.

Представници "Скаута" раније су рекли да ће тражити принудну наплату од Министарства одбране, те покренути кривичне пријаве против одговорних особа из тог министарства због неиспоруке робе по пресуди.

Они су нагласили да им није испоручен нити један комад робе.

Бивши министар одбране БиХ Селмо Цикотић није желио да говори о овом пролему.

Он је раније за федералну штампу рекао да не зна је ли осумњичен у овом предмету, те појаснио да је саслушаван у Сипи поводом ове истраге прије три године, али у својству "министра и свједока".

Министарство одбране БиХ јуче је потврдило да су дужни да компанији "Скаут" из Загреба испоруче робу на основу правоснажне пресуде Суда БиХ.

Ријеч је о обавези Министарства одбране која се односи на продају вишкова наоружања и муниције по наслијеђеним уговорима ентитетских министарстава одбране из 2003. и 2004. године, подсјећа се у саопштењу.

Срна

e-max.it: your social media marketing partner