Сарајево: Измјене и допуне Закона о служби у Оружаним снагама БиХ, који омогућава пензионисање војника којима су истекли уговори 2010. године, удар су на буџет БиХ и на ентитетске буџете и довешће у питање фискалну стабилност БиХ.

Рекли су то "Гласу Српске" у Министарству финансија и трезора БиХ након што је Дом народа Парламента БиХ у сриједу усвојио измјене и допуне закона. Против измјена гласала су три делегата СНСД-а, а за бошњачки и хрватски делегати и Слободан Шараба из ДП-а, док је Младен Иванић из ПДП-а био суздржан.

- Ниједна земља у свијету не може допустити себи такав луксуз да младим људима са 35 година омогући пензионисање, а да не говорим о БиХ која већ грца од различитих бенефиција. То је готово довело до банкрота Федерације БиХ. Српска је одавно завршила ту причу и законски не допушта да се људи пензионишу са 35 година живота - казала је Душанка Мајкић.

Нагласила је да у Федерацији БиХ има око 1.600, а у Републици Српској нешто више од 300 војника којима је уговор у ОС истекао и који би требали ићи у пензију захваљујући овом закону.

- За ове младе људе који ће бити пензионисани треба за прве три године обезбједити 30 милиона марака, а у будућем периоду око 300 милиона КМ - рекла је Мајкићева. Напоменула је да делегати и посланици у Парламенту БиХ углавном не читају материјале, долазе неприпремљени на сједнице и усвајају законе "напамет". Истакла је да јој је на сједници Дома замјерено што је читала и тражила документа.

- Нико не може да оспори да су документи Министарства одбране и Министарства финансија, у којем су дали негативно мишљење о измјенама закона, упућени у процедуру. Зашто их неко крије или не чита, није питање за мене. Документ Министарства одбране са потписом Цикотића, намјерно је склањан и заустављан, а СДА је била иницијатор овог закона - истакла је Мајкићева.

Додала је да је Шарабина тврдња да је ријеч о краткорочном закону неутемељена, јер је једном дато право, заувијек дато право.

e-max.it: your social media marketing partner