Сарајево - Када су у питању рад и резултати Парламента БиХ, посљедње четири године остаће упамћене као најнепродуктивније, а на брзину формирана скупштинска већина, коју су чиниле губитничке партије из Републике Српске, односно Савез за промјене, заједно са бошњачким и хрватским странкама, није била у стању да направи помак ни у једној области.

Рекла је ово за “Глас Српске” посланик Представничког дома Парламента БиХ Душанка Мајкић, истичући да ће се стварне размјере лошег рада СзП-ове власти видјети на крају, док стварна штета по Републику Српску тешко да се може израчунати.

- Ако извршна власт не ради, не предлаже законе и не доноси одлуке, нема ни рада парламента. Односно, ако парламент не усвоји извјештај о раду Савјета министара, онда таква власт нема подршку чак ни скупштинске већине која ју је изабрала. Ако нам је као земљи требало 14 мјесеци да одговоримо на упитник Европске комисије, онда је јасно зашто је БиХ једина земља без кандидатског статуса. Уз то, Савјет министара је потпуно искључио из одлучивања парламент о многим значајнијим питањима, министри су изостајали са сједница Представничког дома и Дома народа. Парламент се бавио сам собом. Власт је почивала на чврстој осовини СДА-СзП, али ни то није помогло да десетак закона не остане “заглављено” у Представничком дому или између два дома - нагласила је Мајкићева.

Она је упозорила и на огромна средства која се улажу у сектор одбране и безбједности, али се поставља питање шта грађани за то добијају.

- Министарство одбране има буџет од око 300 милиона КМ, од чега се близу 90 одсто новца троши на персонал. Сектор безбједности чини Министарство безбједности и седам безбједносних агенција које запошљавају 4.227 запослених и троше више од 168 милиона КМ. Дакле, заједно у сектору одбране и безбједности ради близу 15.000 људи и годишње, према подацима за 2017, троше 468 милиона КМ. Замислите какав би стандард имали грађани ове земље када би овај новац био ефикасније и рационалније коришћен - истиче Мајкићева.

Подсјећа да је члан Предсједништва БиХ Младен Иванић дао сагласност на документ “Преглед одбране”, који само козметички смањује број професионалних војних лица са 10.000 на 9.200, што је, како каже, потпуно неприхватљиво.

- СНСД годинама говори о потреби значајнијег смањења ОС БиХ, о стварању малих, добро опремљених и обучених Оружаних снага, оспособљених да учествују у помоћи локалном становништву у случају елементарних непогода и мировним мисијама УН - нагласила је Мајкићева.

Додаје да су документом “Дугорочни план модернизације ОС БиХ 2017 - 2027”, који је такође усвојило Предсједништво БиХ у овом мандату, предвиђена улагања близу 300 милиона КМ за модернизацију Оружаних снага.

- Иванић је прихватио да тај новац буде узет од ентитета, али то СНСД никада неће прихватити - нагласила је она напомињући да је мигранстка криза потврдила неспособност власти на нивоу БиХ која није успјела да ријеши ниједан проблем у вези са овим питањем.

Мајкићева каже да је кулминација несналажења у овој области настала прихватањем Оперативног штаба за питање миграција у БиХ да Федерална управа полиције буде испомоћ Граничној полицији БиХ, а то значи и на простору РС.

Та одлука је неуставна и незаконита. Координационо тијело за миграције Владе Српске је понудило, поред садашњих осамдесетак полицајаца, и додатни број за испомоћ. Тиме је проблем могао бити ријешен и мимо министра безбједности БиХ Драгана Мектића. Једина надлежна институција Српске за послове државне управе који се односе на заштиту од угрожавања безбједности Српске, као и заштиту живота и личне безбједности грађана је МУП Српске и он ће и даље помагати Граничној полицији на спречавању илегалних миграција - закључила је Мајкићева.

МИП

Душанка Мајкић истиче да се нерад власти на нивоу БиХ посебно види на примјеру Министарства иностраних послова.

- Парламент БиХ није имао честу прилику да на својим сједницама види министра иностраних послова Игора Црнатка који је увијек био заузет на релацији између различитих свјетских одредишта.

Од силних службених путовања, изостао је рад на сређивању стања у министарству и дипломатско-конзуларним представништвима, па је и за 2017. МИП добио мишљење с резервом, са 33 нове препоруке ревизора. Занимљиво је да су лани министар и његови сарадници потрошили на службена путовања око 1,1 милион КМ, а цијела ДКП мрежа свега око 580.000 КМ.

Поставља се питање шта смо добили његовим силним путовањима, посебно Република Српска - каже Мајкићева и напомиње да је цијела спољна политика БиХ у рукама ПДП-а иако та партија нема ниједног посланика у Парламенту БиХ и нема одговорности.

Жељка Домазет - Глас Српске

e-max.it: your social media marketing partner