Канцеларија за ревизију институција БиХ утврдила је бројне пропусте у коришћењу службених возила и исплаћивања накнада за прековремени рад у Министарству спољне трговине и економских односа БиХ. Из Министарства одговарају да је ријеч о уобичајеним сугестијама које не утичу на позитивну оцјену њиховог рада. У МИП-у БиХ које је од бх. ревизора добило мишљење са резервом, пак одбили су да коментаришу неправилности у контроли издатака за службена путовања на шта је у 2017. потрошено 1.628.759 марака, али и друге пропусте у раду.

Од укупне суме за путне трошкове у МИП-у БиХ, 1,46 милиона КМ односи се на путовања министра Игора Црнатка и других званичника у иностранство. Ревизори су утврдили да се путни налози не правдају у року од седам дана, књига налога води се електронским путем без заштите од могуће накнадне промјене података. Исплаћиване су пуне ино-дневнице иако су била обезбијеђена два оброка. Авионске карте непотребно су плаћане скупље.

"Узимајући у обзир да су цијене авио-карата непосредно прије самог датума лета знатно веће него када се резервшу раније, сматрамо да се кроз набавку авио-карата за путовања која су претходно планирана, нерационално троше буџетска средства", стоји у ревизорском извјештају.

Умјесто траженог објашњења у вези с неправилностима и пропустима које је утврдила Канцеларија за ревизију БиХ а не РТРС, из МИП-а БиХ траже да Игор Црнадак гостује у нашем програму и одговори на, како наводе, оптужбе и неистине. Да ли је оптужба или неистина тек бх. ревизори имали су озбиљне примједбе на запошљавања појединих службеника.

"Кључна примједба која се стално понавља је неусклађеност Правилника о унутрашњој организација са другим правним актима, па се тако може догодити да је на четири позиције запослено 11 ПДП-ових људи. Даље, непостојање планског приступа при реализацији путних трошкова, невјероватних милион и 600.000 потрошено је у прошлој години од чега цијела ДКП мрежа 570.000 марака, а сједиште МИП-а тј. Црнадак и његови сарадници милион и 100 000 КМ", каже предсједавајућа Комисије за спољне послове Представничког дома ПС БиХ Душанка Мајкић.

У Министарству спољне трговине и економских односа БиХ, на чијем челу је Мирко Шаровић, сматрају да поједине примједбе бх ,ревизора не умањују чињеницу да су добили позитивно мишљење. Сматрају да је Телевизија Републике Српске најмање мјеродавна да извјештава о уоченим пропустима у њиховом раду.

"Канцеларија за ревизију институција БиХ дала је чисто позитивно мишљење на рад Министарства и када су у питању финансијски извјештаји и усклађеност са законима и прописима, чиме је у потпуности потврђена наша финансијска дисциплина и одговоран рад", стоји у одговору Министарства спољне трговине и економских односа у СМ БиХ.

Ипак та иста Канцеларија утврдила је укупне издатке за возила у 2017. скоро 63.000, а да евиденције о трошковима употребе тих возила нису ажурне и поуздане. Код појединих налога недостаје потпис возача, број пређених километара, вријеме поласка и доласка, а нема контроле набавке и замјене ауто-гума. Ревизија је открила да се у министарству радило прековремено за шта је службеницима исплаћено близу 13.000 марака, иако је постојала могућност расподјеле радног времена и тиме уштеде новца.

"Слабост интерних контрола и то у процесу планирања буџета се чини намјерно јер послије имате могућност пребацивања са ставке на ставку. Број остварених прековремених сати који прелази више од 40 мјесечно, а требало је у складу са Одлуком СМ извршити прерапосдјелу радног времена. Располагање возилом 24 сата дневно иако то није прописано интерним актима", додаје Мајкићева.

И званичници Министарства безбједности БиХ трошли су на службена путовања највећим дијелом у иностранство, укупно 316.586 марака у прошлој години. Ревизори су утврдили кашњења у правдању појединих налога и по два мјесеца и несразмјер у подигнутим аконтацијама у односу на реализоване трошкове.

Тако је за учешће на радионици у Бечу у трајању од три дана подигнута аконтација од 1.400 марака, иако је у позиву стајало да организатор сноси трошкове у износу од 1.500 евра за сваког учесника.

Аутор: РТРС

e-max.it: your social media marketing partner