Сарајево - Дипломатско-конзуларну мрежу БиХ потреса нови скандал. Амбасадор БиХ у Пакистану Недим Макаревић оптужен је за превару и проневјеру новца за изградњу школе у тој земљи. У МИП-у БиХ потврдили су да их је о томе обавијестила једна адвокатска канцеларија из Пакистана.

О свему су информисали Предсједништво БиХ које се није изјаснило о бламажи бх. дипломате, али и саме БиХ.

Бх. дипломата Недим Макаревић и пакистански шеик Сијед Мудасир Назар Шах били су партнери у послу изградње и опремања школе у пакистанској провинцији Пенџаб. Трошкове су требало да сносе по принципу пола-пола, међутим новац за изградњу који је Макаревић прикупљао на добротворним приредбама, користећи се амбасадорском позицијом, никада није уплатио свом пакистанском партнеру. Умјесто тога пријетио му је, преносе домаћи медији.

"Министарство спољних послова БиХ није било упознато са активностима амбасадора Макаревића на изградњи школског центра у Пакистану. За изградњу нису кориштена средства Министарства, те немамо информације на који начин су прикупљана средстава за његову изградњу, а самим тиме нити информација о евентуалним проневјерама", наведено је у одговору Министарству спољних послова БиХ.

Предсједавајућа Комисије за спољне послове ПС БиХ Душанка Мајкић каже да је кључно питање "шта БиХ има од ове хаотичне и кадровски проблематичне дипломатско-конзуларне представничке мреже".

Блиским медијима у Федерацији Недим Макаревић се јадао да је он покраден, а не да је покрао партнера. Иначе, изградња школе у Пакистану представљана је као међудржавни пројекат двије земље, што из Министарства спољних послова БиХ оштро демантују.

"Евентуална изградња школског Центра у Пакистану, до данас, није разматрана од стране институција БиХ", наводе из Министарства.

Ипак, отварање је имало дипломатски ниво. Све је представљено као помоћ Пакистану, чак је и школа названа по Алији Изетбеговићу. У парламентарној Комисији за спољне послове кажу да су дипломатско-конзуларна представништва БиХ постала синоним за скандале.

- Послије недавне "селфи презентације" голог министра у Амбасади у Београду, сада је ова нова афера у Пакистану дошла као наставак и то афера у којој се амбасадор оптужује за најтежа дјела преваре и уцјене - каже Мајкићева.

Десетине милиона марака годишње грађани БиХ издвајају за дипломатско-конзуларна представништва широм свијета. Ако већ не могу да поправе имиџ БиХ, бх. дипломате не би требало својим понашањем да урушавају и ово мало угледа који БиХ има.

e-max.it: your social media marketing partner