Бањалука - Министарство одбране БиХ годинама је апсолутни рекордер по потрошњи новца међу институцијама БиХ са годишњим буџетом који достиже близу 300 милиона марака, али његовим челницима то није довољно, па су се пожалили да немају довољно новца да би модернизовали опрему, која је углавном зрела за депонију.

Руководство Министарства одбране припремило је преднацрт програма рада за наредну годину у којем је побројало визије развоја, приоритете и проблеме. Судећи према наводима из тог документа списак проблема је дугачак, а заједнички именилац за већину њих, према наводима Министарства одбране, је недостатак новца да би били ријешени иако добијају тек нешто мање од трећине буџета свих институција БиХ. Иако је постојао приједлог да буде смањен број припадника Оружаних снага БиХ да би остало више новца за модернизацију наоружања и опреме, он је глатко одбачен. Министарство одбране би и више војника и више новца, што се гранични са немогућим.

Расходи Министарства одбране у прошлој години су износили око 260 милиона КМ. Највише новца као и протеклих година дато је за плате и накнаде запослених, којих је на крају године било 10.011.

У преднацрту програма рада Министарства одбране за 2018. је наведено да им за пројекте и стратешке циљеве треба више новца да би их реализовали у потпуности.

- Недостатак новца за инвестиције и даље условљава застој у инфраструктури и опремању. Техничко стање и старосна структура материјално-техничких средстава су незадовољавајући уз недовољна финансијска средства за њихово одржавање или трајно рјешавање статуса. Тежак проблем представља и недостатак новца за израду и реализацију значајних пројеката који ће покренути процес модернизације Оружаних снага БиХ - наведено је у документу.

Смањење броја војника који службују у Оружаним снагама на 9.200 и планови за модернизацију предвиђени су у документу под називом "Преглед одбране", који је, након вишегодишњег застоја, усвојен у Предсједништву БиХ крајем прошле године. Финансијски ефекти тог смањења су, међутим, симболични у односу на материјалне потребе Оружаних снага и проблеме које је у касарнама детектовао и парламентарни војни повјереник.

Члан Заједничке комисије за одбрану и безбједност у Парламенту БиХ у оставци и посланик СНСД-а Душанка Мајкић каже да је једном приликом и један представник НАТО-а казао да БиХ има двије могућности да боље опреми Оружане снаге - да повећа буџет или да смањи број војника и ослободи дио новца за опремање.

- Министарство је спровело незнатно смањење броја војника, али то неће утицати ни на шта. Сваке године енорман новац одлази за тај ресор и сваки пут се констатује не само да нема новца за опремање него и да војска нема шта да једе. Министарство није дало позитиван став о могућности да буду направљене мале, оперативне и добро обучене Оружане снаге БиХ на које бисмо се могли ослонити када нам затребају, а често требају у случају природних непогода и ванредних ситуација - рекла је Мајкићева.

Према постојећим пројекцијама професионална војна служба ће, по разним основама, наредне године престати за 361 лице, у 2019. за 778, а у 2020. години за 729 лица. До краја ове године би требало да војна служба престане за укупно 294 лица. Планом попуњавања Министарства одбране и Оружаних снага БиХ предвиђено је да ове године у професионалну војну службу стигне 270 нових војника тако да неће бити битнијих промјена у персоналу.

Извјештај повјереника

На катастрофално стање и низ потешкоћа у Оружаним снагама БиХ недавно је указано и на сједници Заједничке комисије за одбрану и безбједност Парламента БиХ, на којој је своје налазе презентовао војни повјереник Бошко Шиљеговић. Он је утврдио да на појединим локацијама нема одговарајуће хране, да деминери немају опреме, да су зграде у којима борави војска у лошем стању, а возила стара деценијама. Челници Министарства одбране су те оцјене назвали медијским спином.

Приоритети Министарства одбране БиХ у 2018. години

  • Окончање примјене реформских рјешења
  • Реализација планиране обуке у Оружаним снагама
  • Пријем персонала у професионалну војну службу
  • Реализација докумената "Преглед одбране" и "Дугорочни план модернизације Оружаних снага БиХ 2017-2027"
  • Јачање међународне сарадње
  • Наставак израде системских докумената

Трошкови Министарства одбране у 2016. години (подаци ревизора)

  • 290,8 милиона буџет
  • 188,8 милиона плате и накнаде
  • 57 милиона накнаде трошкова запослених
  • 4,2 милиона материјални трошкови

Ведрана Кулага

e-max.it: your social media marketing partner