Господине Инцко,

Пишем Вам ово писмо у нади да ћете га пажљиво прочитати и дати подршку заштити људских права мојих суграђана али и многих других. Знам да сте дошли из земље са високим демократским стандардима и зато ме дубоко изненађују недемократски методи заступљени у Вашем раду као и непоштовање Конвенције о заштити људских права и темељних слобода. У члану 6. наведене Конвенције стоји: Свако ко је оптужен за кривично дјело сматра се невиним док се његова кривица не докаже.

Подсјећам Вас, госп. Инцко, на случај Драгомира Андана, бившег директора полиције Републике Српске, који је до прије неколико дана штрајковао глађу испред канцеларије ОХР-а у Бањалуци, покушавајући на тај начин да покрене преиспитивање његове смјене и заштити своје право на живот. Прије пар дана, због нарушеног здравља, Андан је прекинуо штрајк глађу и завршио у болници. Осјећате ли икакву грижу савјест због тога, госп. Инцко?

Не знам да ли Вам је познато, да се Драгомир Андан равно 14 пута обраћао високим представницима са молбом да преиспитају ранију одлуку или да пак његов случај препусте правосудним институцијама БиХ. Једини одговор који је Андан добио је "да се нису стекли услови за помиловање". Помиловање, од чега?

Невјероватна баналност. Човјек Андан тражи одговор на питање зашто је смијењен, зашто су му одузети лични документи и зашто нема право на рад, а из Ваше Канцеларије стиже лаконска констатација о помиловању, без одговора на питање зашто би он заправо требао бити помилован.

Као што Вам је познато, Андана је са положаја директора Полиције РС смијенио тадашњи високи представник Мирослав Лајчак у јулу 2007. године због наводне подршке бившем предсједнику РС Радовану Караџићу. Ни тада, али ни касније, нису објелодањене чињенице и разлози његове смјене. У одлуци ОХР-а се каже да је Андан дужан предати сва документа којима прелази државну границу СВЕ ДОК ТИЈЕЛА У БИХ НЕ ЗАКЉУЧЕ ИСТРАГУ ЊЕГОВИХ АКТИВНОСТИ везаних за подршку особама оптуженим за ратне злочине. Више од три године Андан чека да то буде урађено. Нема оптужнице, нема суђења, нема доказа о постојању кривице. Нема ни враћања у живот човјека којем су одузета основна људска права. Познато је гдје се налази Караџић. Али, ни то није довољно човјеку, Драгомиру Андану.

Несрећа је што Андан није једини доказ неправде скројене у Вашој кухињи и од стране Вашег пристрасног особља које реже, сјече, суди и пресуђује. И све то ради у Ваше име.

Прије нешто више од годину дана, због исконструисане тврдње да прислушкује високопозициониране службенике ОХР-а, смијењен је начелник Службе за подршку СИПА-е Радислав Јовичић. Ви сте, као и Ваши претходници много пута раније, без икаквог доказа закључили да Јовичић својим активностима представља директну претњу имплементацији Дејтонског мировног споразума!? Не без основа, сматрало се да иза смјене овог стручног и виспреног младог човјека стоји "сива еминенција ОХР-а ", Ваш тадашњи замјеник и супервизор за Брчко, Рафи Грегоријан, који је недавно, након 12 протраћених година, напустио Босну и Херцеговину.

Господине Инцко, сигурна сам да ће Вас једном бити стид овога што сте радили у овој земљи. Прочитајте поново Вашу срамну одлуку о његовој смјени. Као да је писана у најгоре вријеме Информбироа. Сигурна сам да Вам је познато да у свакој земљи са уређеним правосудним системом квалификације изнесене за смјену Јовичића требале би пратити детаљна истрага како у СИПА-и, тако и у Тужилаштву БиХ. Иако је Јовичић у више наврата тражио да се јавно изнесу докази о свему што му се ставља на терет и тражио да му се суди, Ви се по обичају нисте огласили. Јер, Ви сте сила, а наш народ каже да "сила Бога не моли".

Судбину бившег директора полиције РС и начелника Службе за оперативну подршку у СИПА-а, на овај или онај начин доживјело је 177 особа углавном из Републике Српске. Сви су они смијењени одлукама високих представника, уз сагласност Савјета за примјену мира, и уз забрану обављања сваке службене, изборне или именоване функције. Сви смијењени су били "криви" али никоме кривица није аргументована или пак доказана у судском процесу или било каквом другом интерном поступку. Ти људи су данас на улици, захваљујући Вама и онима попу Вас.

Господине Инцко, пробудите се. Зар нисте свјесни да сте истовремено постали истражитељ, тужилац и судија? Зар не видите да грађани ове напаћене земље са Вашом силом покушавају да се изборе штрајкајући глађу? И зар Вам није јасно да сте им поред права, правде и људског достојанства одузели и право на живот? Помислите: како ћете пред Бога са свим неправдама које сте урадили грађанима ове земље.

Користим прилику да Вас подсјетим на још неке чињенице. Парламентарна скупштина Вијећа Европе, половином 2004. године оцијенила је да није у складу са демократским принципима да високи представник доноси извршне одлуке, а да за њих не сноси одговорност нити да постоји било какав правни лијек за оцјену валидности тих одлука. Такви поступци нису у складу са основним принципима Вијећа Европе, посебно са Конценцијом о заштити људских права и темељних слобода, чији је Босна и Херцеговина члан и потписник.

Такође Вас подсјечам да је још 2005. године Венецијанска комисија оцијенила да није прихватљиво да неизабрани "политички ауторитет" какав сте и Ви и Ваши претходници, смјењује о дузима елементарна људска права без икакве могућности жалбе. У европској комисији за демократију путем права тада визионарски закључују да "мора доћи дан када ће се такве одлуке доносити под пуном правосудном контролом и када ће бити у надлежности одговарајућих домаћин институција". Нажалост, тај дан још увијек није дошао.

Ви, господине Инцко, на овај начин доводите у питање права појединаца, кључно питање сваке развијене демократије али и право институција да раде свој посао, кључно питање сваке уређене државе. Ви својим поступцима занемарујете и потцјењујете грађане БиХ и игноришете препоруке Савјета Европе, односно Венецијанске комисије.

Разни невладини "чувари" људских права и демократских процеса у босанскохерцеговачком друштву, као и федерални медији, нису се огласили или су то учинили довољно "тихо" да не узнемире Вас и послушнике из Ваше канцеларије. Према Вашим реакцијама успјели су у томе. Ви заиста нисте били узнемирени Андановом упорношћу да гладујући испред ваших канцеларија дође до одговора и правде.

Сасвим је извјесно да они који су доносили одлуке о смјенама знају зашто су то чинили. И Ви господине Инцко врло добро знате коју "кривицу" носе Андан и Јовичић, као и преосталих 175 смијењених дужносника. Зато од Вас очекујем да изађете из "слијепе улице" и омогућите овим људима да уживају права гарантована сваком човјеку. Одговор је у Вашој надлежности и на Вашој савјести. Ваша одлука ће показати да ли имате и једно и друго.

Душанка Мајкић

Бањалука; 27.09.2010

 

 

e-max.it: your social media marketing partner