Посланик СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Душанка Мајкић рекла је Срни да грађани Гламоча имају право да судским путем траже надокнаду штете која је на овом подручју настала уништавањем муниције и минско-експлозивних средстава на полигону „Одважна Барбара“.

Она је напоменула да становништво Гламоча већ дуго година трпи посљедице које се огледају у оштећењу објеката у којима живе и другим стварима због којих испаштају и да је неопходно што прије утврдити обим те штете.

„Министарство одбране БиХ очигледно ништа није предузело од 2012. године до сада, иако се 157 грађана Гламоча обратило начелнику општине и тражило да се изврши процјена штете и у складу с тим ће покренути тужбу за њену надокнаду“, рекла је Мајкићева, која је као посланик више пута покретала питање рјешавања проблема у овој општини.

Она је напоменула да општина нема надлежност да уврђује процјену штете за оно што је направљено лошим или погрешним дјеловањем Оружаних снага БиХ. „На посљедњој сједници Представничког дома тражила сам од Министарства одбране БиХ да се одреди о питању начелника гламочке општине“, подсјетила је Мајкићева.

Према њеним ријечима, Министарство одбране БиХ раније је потписало споразум са општином Гламоч да ће та питања ријешити у корист грађана општине и предузети одређене мјере које ће их заштитити од посљедица уништавања муниције и минско-експолозивних средстава.

Мајкићева је истакла да је Министарство одбране БиХ, које је закључило уговор са америчком фирмом „Стерлинг“, која уништава муницију и минско-експлозивна средства отвореном детонацијом, морало да постави одређене процедуре које је ова фирма морала поштовати.

„Ако Министарство то није урадило, онда је директно одговорно за посљедице које трпе становници Гламоча. Грађани имају право да поднесу тужбу за надокнаду штете, а сада је битно да се утврди обим те штете“, истакла је Мајкићева.

Начелник општине Гламоч Радован Марковић поново је писао министру одбране БиХ Зекеријаху Осмићу, а копију писма послао је Мајкићевој, као предсједавајућем Заједничке комисије за одбрану и безбједност парламента БиХ, са захтјевом да се ово министарство што прије огласи о проблему са којим се суочавају становници Гламоча и пошаље стручњаке који ће извршити процјену штете.

Срна

oruzane-snage-bih

e-max.it: your social media marketing partner