Сарајево - Независни одбор Парламента БиХ закључио је у сриједу да ће од надлежних институција тражити да, у најкраћем року, доставе сву релевантну документацију у вези са насилним протестима грађана и догађајима који су се десили у Сарајеву 7. фебруара када је запаљена зграда Предсједништва БиХ.

Одбор није разматрао случај који је покренут против директора Државне агенције за истраге и заштиту (SIPA) Горана Зупца, против којег је Тужилаштво БиХ због ових догађаја подигло оптужницу. Предсједник Независног одбора Жико Крунић нагласио је да је нелогично да се у једном таквом догађају одговорном сматра само једна полицијска агенција.

- Све полицијске агенције дужне су да доставе све информације о догађајима током протеста, а биће саслушана одређена лица, те сачињени закључци о евентуалним пропустима који су се десили - истакао је Крунић и додао да ће одбор обавити детаљну анализу свих докумената и донијети закључке.

Крунић је рекао да не би желио коментарисати рад правосудних институција у вези са "случајем Зубац", додавши да ће Независни одбор спровести своју истрагу о томе и саслушати обје стране. На питање да ли у оптужници против Зупца има политике, казао је да према ономе што се може чути у јавности има и тога.

- Мало је нелогично да ни послије 20 година нема реалног и поштеног приступа ни у једном догађају битном за грађане БиХ. Када је ријеч о сектору безбједности, присутне су и друге институције осим оних за које смо ми надлежни. Ту су и Министарство безбједности као капа у том сектору, ОБА… Није логично да у једном таквом догађају све друге агенције нису одговорне осим једне. По томе испада да је само одговорна једна агенција или један човјек - рекао је Крунић.

Напомиње и да су међународне организације констатовале да је протест грађана легитиман, а да се на другој страни криви само један човјек. Он је апеловао на све да олако не схватају сектор безбједности у БиХ.

- Не треба дозволити да једини представник из једног народа који представља једну полицијску агенцију од пет полицијских агенција буде адреса за сву одговорност - казао је Крунић.

Додао је и да је, све док се не докаже правоснажном судском пресудом супротно, свако лице невино.

- Подизање оптужнице и пресуда суда различити су као небо и земља. У конкретном догађају улогу су имали и Тужилаштво и друге институције и полицијске агенције - рекао је Крунић.

Члан Независног одбора Енес Обралија инсистирао је на томе да се на сједници одбора расправља о Зупцу и чињеници да је подигнута оптужница. Он сматра да би Зубац требало да буде суспендован.

Предсједавајућа Заједничке комисије за одбрану и безбједност Парламента БиХ Душанка Мајкић рекла је да је оно што се дешава на релацији Тужилаштво БиХ и SIPA најмање што треба БиХ.

- Познато је да је Зубац кључни човјек за подизање оптужнице против посланика СДА Шемсудина Мехмедовића за ратне злочине над Србима и скривање оружја и ово што му се дешава је са намјером да се Мехмедовић заштити - рекла је Мајкићева.

Она је истакла да би склањањем Зупца са позиције Бошњаци преузели посљедњу полицијску агенцију.

- Тиме би држали правосуђе и полицију и имали могућност да хапсе и суде коме хоће - рекла је Мајкићева и додала да се нада да ће се Независни одбор издићи изнад политике.

Замјеник предсједавајућег Заједничке комисије Шефик Џаферовић каже да не постоји ниједан полицијски службеник против којег је Тужилаштво поднијело налог за покретање истраге, а да није суспендован са дужности до окончања поступка, осим Зупца.

У Суду БиХ рекли су да још није потврђена оптужница против Зупца. Тужилаштво, према писању федералних медија, није доставило оригиналне доказе уз оптужницу, па је суд наложио да их достави у року од три дана. Тужилаштво је јуче демантовало ову информацију.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да су они који хоће да граде БиХ слијепи пред чињеницом да странци управљају Тужилаштвом БиХ.

- Они су налагали да се подигне оптужница против Горана Зупца, који је радио свој посао. Оптужница је подигнута наводно због угрожавања уставног поретка, а нико до сада у БиХ није утврдио ко је угрожавао уставни поредак. Све је апсурд до апсурда и зато ова земља иде крупним корацима ка свом неуспјеху - рекао је Додик.

Жељка Домазет

odbor

e-max.it: your social media marketing partner