Душанка Мајкић, делегат СНСД у Дому народа БиХ, каже да јој је јасан став Хрвата да им је то једина могућност да се заштите од утицаја да им Бошњаци бирају члана Предсједништва и да се промијени метод којим се врши избор. - Међутим, то истовремено изазива други проблем, о којем они не говоре, да када би члана Предсједништва бирао парламент, дио његових надлежности требало би да се пребаци на Савјет министара БиХ, а то представници РС не би прихватили, јер то значи јачање, како то странци воле да кажу, централне владе - рекла је Мајкићева и додала да то представницима РС није прихватљиво, јер се залажу за дејтонску БиХ. Шефик Џаферовић, посланик СДА у Представничком дому, каже да је за њих прихватљив приједлог хрватских странака о избору чланова Предсједништва, али уз услов да се усвоји комплетан априлски пакет из 2006. године. - Начин избора чланова Предсједништва у будућем периоду треба да буде ствар преговора. Највише бих волио да се усвоји априлски пакет, којим је предвиђен и избор чланова Предсједништва БиХ, али и бројне друге ствари - рекао је Џаферовић и додао да је ријеч о повезаним стварима које би требало усвојити кроз априлски пакет.

ХДЗ 1990 на састанку хрватских странака у Мостару предложио је хитне промјене Устава БиХ и провођење одлуке Суда за људска права у Стразбуру, по којој би чланове Предсједништва БиХ бирао Дом народа парламента БиХ.

Весо Вегар, портпарол ХДЗ 1990, сматра да би на тај начин сви народи у БиХ и остали имали једнаке могућности да добију легалне и легитимне представнике у Предсједништву БиХ, чиме би била задовољена и одлука Суда за људска права.

- Кандидати би били бирани по листама у Дому народа, а њихов избор потврдио би Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ, што је у складу с европским стандардима и са самом природом БиХ - рекао је Вегар и подсјетио да је априлски пакет предвиђао да се избор чланова Предсједништва обави у Представничком дому, што је за представнике Хрвата, најмалобројнијег народа у БиХ, апсолутно неприхватљиво.

Он истиче да Бошњаци данас у парламенту представљају апсолутну већину у односу на Хрвате и Србе заједно, што не би било добро за избор српских и хрватских чланова.

Јерко Иванковић Лијановић каже да у НС Радом за бољитак имају одговор на сваку ситуацију, а да ће као кандидат за члана Предсједништва побиједити Комшића па се неће моћи десити ситуација каква се десила на прошлим изборима.

- НС Радом за бољитак има добар потенцијал и може осигурати довољно гласова за моју побједу. Да би испоштовали одлуку Суда ми подржавамо да се иде у избор чланова Предсједништва из парламента, али да листу кандидата потврђују клубови у Дому народа, тако да би кандидати имали легитимну вољу бирача из народа из којег буду бирани - нагласио је Иванковић Лијановић.
e-max.it: your social media marketing partner