Дом народа Парламента БиХ усвојио је на данашњој сједници закључак Заједничке комисије за људска права, права дјетета, младе, усељеништво, избјеглице, азил и етику, којим се ОХР позива да изврши преиспитивање одлука високих представника о смјенама званичника или донесе одлуку којом овлашћује институцију омбудсмена за људска права или неку другу институцију да то учини. Иницијатор преиспитивања одлука смијењених званичника у БиХ делегат Слободан Шараба истакао је да га је на то понукала најава да се крајем ове године затвара ОХР у нашој земљи, те да би због тога, ако се не рехабилитирају, одређен број грађана због смјене могао наћи у тешкој позицији". - Њих би могло задесити стање у којем су се нашли децертификовани полицајци, што не би било добро, нагласио је Шараба.

Он је истакао како је пет, од шест високи представника од 1998. до сада смијенило 177 званичника (Царлос Wестендорп 11, Волфганг Петрич 72, Паддy Асхдоwн 90, Мирослав Лајчак и Валентин Инзко по два, док Цхристиан Сцхwарз-Сцхиллинг није смјењивао), од чега је њих 66 рехабилитирано (укинуте забране).
На начин смјењивања реаговала је замјеница предсједавајућег Дома народа Душанка Мајкић која је истакла како је то чињено због довођења у везу као помагача хашким оптуженицима.

- Људи су смјењивани чак и због особа за које се знало да уопште нису ни у Србији. Какве су они имали везе са тим? Али, најтежа повреда која се могла догодити била је ова посљедња када је високи представник (Валентин Инзко) смијенио начелника одјела СИПА Радослава Јовичића, нагласила је Мајкић.
e-max.it: your social media marketing partner