САРАЈЕВО – Посланик СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Душанка Мајкић изјавила је да квалификација правобраниоца БиХ Млађена Мандића да је БиХ титулар државне имовине вријеђа Републику Српску и директно је у супротности са интересима Српске. Мајкићева наводи да Уставом БиХ нигдје није дефинисано да држава има било какву имовину.

- Имамо јасан став о томе, а то је да ћемо дати сву непокретну имовину за обављање функције Оружаних снага све док им то буде требало, али оног момента када им та имовина не буде требала биће враћена локалној заједници гдје се налази – каже Мајкићева. Она наглашава да неће доћи до рјешавања те имовине док се не направи договор унутар БиХ, ма шта писао правобранилац, преносе “Независне новине”.

Правобранилац БиХ Млађен Мандић, у одговору на постављено посланичко питање, навео је да је титулар државне имовине држава БиХ, што је изазвало незадовољство међу политичарима и стручњацима из Републике Српске.

Мандић је, у писаном одговору на питање посланика Странке за БиХ у Представничком дому парламента БиХ Бериза Белкића због чега се и након одлуке Уставног суда опструише књижење перспективне имовине на Министарство одбране, написао да “није ни правно, а ни фактични спорна чињеница да је титулар државне имовине БиХ, као држава, и да она има искључиво право располагања том имовином”.

У истом одговору Мандић, који је као кадар СДС-а крајем прошле године изабран за правобраниоца БиХ, наводи и то да БиХ има право да регулише државну имовину, те да је прије тога потребно да парламент БиХ донесе закон и прописе којима би се регулисала сва питања у вези са укњижбом и расподјелом те државе имовине.

У одговору се истиче да одлука Уставног суда није основ за укњижбу имовине на БиХ.

Правни експерт из Бањалуке и дугогодишњи помоћник министра правде Републике Српске Никола Ковачевић рекао је да није упознат са Мандићевом изјавом и да је не може коментарисати, али да су правни изрази титулар и власник синоними.

- Сва имовина, осим те спорне, у власништву је ентитета и ту треба ставити тачку. Имовина која је под забраном располагања треба да буде подијељена између ентитета, БиХ и Брчко дистрикта – рекао је Ковачевић.

Он је подсјетио да у Швајцарској постоји 27 кантона и тамо је сва имовина, осим војне и имовине Завода за метрологију, у власништву кантона, а не државе.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је јуче да ће приједлог Српске бити да нема рјешавања војне имовине док се не заврши маркирање ентитетске границе.

Он истиче да одређени кругови у Сарајеву покушавају да минимализују ту причу, али да Република Српска има Устав, територију са народом и влашћу и да се то мора почети поштовати како би се лакше пролазило кроз европске и остале изазове.

СРНА
e-max.it: your social media marketing partner