Сарајево - Замјеник министра одбране БиХ Мирко Околић не чини ништа да буде ријешен било који проблем у овом ресору, а на који је упозорила Република Српска. Околић се савршено уклапа у хаос који тамо влада.

Изјавила је ово "Гласу Српске" предсједавајући Заједничке комисије за одбрану и безбједност Парламента БиХ Душанка Мајкић истичући да је Министарство одбране БиХ једино у склопу Савјета министара које има два замјеника, а најлошије резултате. - Невјероватно је и то што Република Српска није имала никакве користи од свих досадашњих замјеника министара одбране који су долазили из реда српског народа. Ни садашњи замјеник министра Мирко Околић не разликује се од својих претходника - рекла је она.

Казала је да Околић, који је кадар СДС-а, није оправдао ниједан разлог за именовање на функцију у МО.

dusanka.majkic

- Не постоји ниједан проблем који је кандидовала РС, а да је ријешен уз помоћ и ангажовање тих људи. У међувремену, афере свакодневно потресају Министарство, а Околић се савршено уклапа у хаос који влада у Министарству одбране. Ниједним потезом не чини ништа да ствари буду промијењене - каже Мајкићева.

Додаје да је могуће да је један од разлога за то и чињеница да велики кабинети, возачи и секретарице које добијају, сасвим паралишу оне који дођу на високу функцију.

- Сва отворена питања и даље су отворена. Питање корупције и даље је актуелно. Сигурна сам да ће и ревизија поново да изнесе негативно мишљење о раду Министарства одбране. Разлог и директну одговорност за то не треба тражити само у министру одбране, него и у оба његова замјеника. Ти људи су најодговорнији за стање које тамо влада - каже Мајкићева.

Околић данима није одговарао на наше телефонске позиве па нисмо успјели да чујемо његове ставове.

Министарство одбране годинама потресају афере шверца и нелегалног уништавања наоружања, муниције и минско-експлозивних средстава, намјештања тендера за набавку опреме, те махинације набавкама погонског горива.

Припадници Aгенције за истраге и заштиту (SIPA) до сада су о томе Тужилаштву БиХ поднијели 11 извјештаја. Истражна комисија Парламента БиХ поднијела је SIPA 4.000 страница докумената и изјава представника Министарства и Оружаних снага о великим пропустима током процеса уништавања вишка наоружања.

SIPA је завршила истрагу о одговорности девет припадника Министарства и Оружаних снага.

Архива

Мајкићева је истакла да је једно од најбитнијих питања за Републику Српску којим се Српска годинама безуспјешно бави, питање ратне архиве бивше ВРС у периоду од 4. априла 1992. до 31. децембра 1995. године.

- Та архива је по одлуци Владе Републике Српске из 2007. године требало да буде враћена Републици Српској. Али то никад није учињено и то је и даље отворено питање. Околић, као и ранији замјеник, његов претходник, о том питању нису учинили ништа. То је прави показатељ како српски представници у институцијама БиХ не треба да раде - закључила је Мајкићева.

Околић је раније "Гласу Српске" рекао да "не види разлог зашто би се забрањивао приступ архиви" и да га треба одобрити ако се не ради о злоупотреби.

Горан Маунага
e-max.it: your social media marketing partner