САРАЈЕВО - Заједничка комисија за одбрану и безбједност Парламента БиХ закључила је јуче у Сарајеву да треба сачекати извјештај Савјета министара БиХ о стању у Агенцији за истраге и заштиту и смјени помоћника директора агенције Драгана Лукача, који ће услиједити након окончања дисциплинског поступка који се још увијек води у ИПА.  Предсједавајући комисије Бранко Зрно рекао је да ће, по завршетку процедура унутар СИПА, Савјет министара добити коначан извјештај и према њему се одредити, односно да ће комисија тек након тога заузети своје ставове. Зрно тврди да ова комисија "није истражна" и да су на комисији "паралелизми спомињани, али да нису разматрани". Члан Комисије Душанка Мајкић истакла је да су иза затворених врата неки чланови комисије покушали да објасне да је "у овој агенцији све у реду, да се треба мирно спавати, те да ће се ствари саме по себи ријешити".

- Разматран је други извјештај који је СИПА доставила и у оба недвосмислено стоји да директора ове агенције заобилазе људи који су дужни да га бар информишу о ономе што раде. Документ који је изашао из СИПА није заведен и сва процедура у вези са тим одвија се преко медија. У другом извјештају је наведено да треба извршити одређене дисциплинске поступке, јер се Лукач директно оглушио о закон о полицијским службеницима и правилник о државним службеницима. Самим тим, овакво понашање захтијева санкције - рекла је Мајкићева.

Додала је да БиХ не може да формира институције које ће радити против Српске. Мајкићева каже да ће штета која је настала оваквим стањем у СИПА имати посљедице не само за ову агенцију, него и за цијелу БиХ, те да се такве појаве морају санкционисати да не би постале правило.

- Комисија ће након мјера Савјета министара заузети своје ставове и донијети закључке и упутити их Парламенту БиХ. Комисија нема информацију о томе шта се дешава у Министарству безбједности - констатовала је Мајкићева и додала да ће овакво понашање од "случаја прерасти у правило" не буде ли се адекватно реаговало.

Посланик СНСД-а у Парламенту БиХ Драго Калабић рекао је да је закључак састанка да су морају спровести дисциплински поступци у одјељењима СИПА која су одговорна за достављање извјештаја Тужилаштву БиХ мимо прописане процедуре.

Члан Комисије Сулејман Тихић каже да институције система треба да наставе да раде на овом предмету. Тихић је истакао да су "постојала различита мишљења у Комисији о паралелизмима у СИПА" и да се на основу једног случаја који до краја није разјашњен не могу изводити тако снажни и озбиљни закључци.

Јовичић


Са седам гласова "за" и четири "против" није усвојена ни посланичка иницијатива Славка Јовичића да се расправља о извјештају СИПА о достављању извјештаја о почињеном кривичном дјелу против више лица из РС. За иницијативу нису гласали представници бошњачког народа. Јовичић је најавио да ће поново пред Парламентом БиХ обновити исту иницијативу.

Лујић


Директор СИПА Мирко Лујић, који је на извјештај ставио ознаку "тајности", рекао је да суштина његовог извјештаја који је доставио Комисији није смјена Драгана Лукача и да такво што није ни у надлежности Комисије.

- То је погрешна интерпретација цијелог проблема. Овај извјештај нема везе са смјењивањем и на сједници се није расправљало ни причало ни о каквој смјени - рекао је Лујић.
e-max.it: your social media marketing partner