Предсједавајућа Заједничке комисије за одбрану и безбједност Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине, Душанка Мајкић и чланови Нермина Заимовић-Узуновић, Крунослав Врдољак, Сташа Кошарац, Мехмед Брадарић, Борислав Бојић и Бериз Белкић, те парламентарни војни повјереник БиХ, Бошко Шиљеговић боравиће у студијској посјети Женеви и Берну 13. и 14. децембра 2011. године. Циљ посјете је упознати се са прегледом најбитнијих питања из подручја која третирају безбједносну политику и начином управљања безбједносним сектором, размјенити знања заснована на искуствима земаља у примјени механизама надзора, те размотрити најбоље праксе у управљању безбједносним сектором и његовом легислативом.

Првог дана студијске посјете, у Женеви ће се разговарати о надзору над сектором безбједности, у оквиру чега ће бити презентоване сљедеће теме: „Национална безбједност под парламентарним надзором“, „Ризици корупције у јавним набавкама у сектору одбране и добре праксе у обезбјеђењу интегритета“, „Вођење парламентарног надзора“, „Полицијска реформа и сарадња на Западном Балкану“ и „Улога парламента у сузбијању корупције“.

Другог дана предвиђена је посјета Берну гдје ће се размијенити мишљења о швајцарским спољним и безбједносним политикама. Тако ће се у оквиру панел-дискусије разговарати о швајцарској спољној и безбједносној политици, а током посјете швајцарском Федералној Канцеларији за цивилну заштиту (ФОЦП) биће разговарано о цивилној одбрани.

Како је планирано, о наведеним темама поред делегације Заједничке комисије за одбрану и безбједност БиХ и парламентарног војног повјереника БиХ, говориће и међународни експерти, званичници Швајцарске владе и чланови Парламента Швајцарске Конфедерације.

Током дводневне студијске посјете, која је реализована уз подршку Женевског центра за цивилну контролу оружаних снага (ДЦАФ), планирана је и посјета Амбасади Босне и Херцеговине у Берну.
e-max.it: your social media marketing partner