Чланови Заједничке комисије за одбрану и безбједност Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине данас су посјетили Службу за послове са странцима, односно њен Имиграциони центар у Источном Сарајеву. Ријеч је о првој радној посјети Заједничке комисије од њеног конституисања у новом сазиву, а делегацију су чинили предсједавајућа Душанка Мајкић те прва замјеница предсједавајуће Борјана Кришто, чланови Бериз Белкић и Мехмед Брадарић, стручни савјетник Жељко Грубешић и стручни сарадник Јовица Катић. Дрaган Мектић, директор Службе за послове са странцима је у уводном излагању чланове Заједничке комисије упознао са радом Службе те проблематиком у области незаконитих миграција са посебним освртом на илегалне мигранте из афро-азијског подручја.

У том контексту он је навео како више хиљада миграната са тог подручја борави у земљама нашег окружења наглашавајући како Служба предузима све мјере које су јој на располагању како би се спријечило да се тај проблем прелије и унутар наших граница. Рјешавање тог проблема, како је багласио директор Мектић, изискивало би не само бројне и опсежне активности безбједносних агенција у нашој земљи него и оргромна финансијска средства.

Мектић је образложио и проблем утврђивања идентитета илегалних миграната из афро-азијског подручја истичући како је поврат тих особа у матичне земље веома компликован, често дуготрајан и скуп поступак.

Чланови Заједничке комисије упознати су и са предложеним измјенама и допунама Закона о кретању и боравку странаца и азилу с циљем стварања ефикаснијих механизама за управљање миграцијама и успјешну борбу против илегалних миграција. Ту измјену би пратила и одговарајућа реорганизација Службе кроз измјене и допуне Закона о Служби за послове са странцима.

Током радног састанка једна од тема била је и ревизија натурализираних држављана у смислу мјера које је Служба предузела на идентификацији и проналажењу особа којима је у поступку ревизије натурализованих држављана одузето држављанство БиХ, као и статусу особа којим је одузето држављанство БиХ, а још се налазе на простору БиХ.

Упркос спорадичним оспоравањима активности које је Служба предузела према тим особама, истакнуто је како је и недавном пресудом Европског суда за људска права у Стразбуру у случају „Ел Ханцхи“ потврђено да су све радње предузимане у законским оквирима.

Нагласено је да је Служба остварила изузетну сарадњу сa Граничном полицијом БиХ, Обавјештајно-безбједносном агенцијом, Агенцијом за истраге и заштиту, Републичким, федералним и кантоналним МУП-овима те да има подршку међународних партнера, а прије свега Европке комисије.

Чланови Заједничке комисије за одбрану и безбједност Парламентарне скупштине БиХ исказали су пуну подршку раду Службе за послове са странцима и активностима које она предузима у циљу побољшања укупног безбједносног амбијента у Босни и Херцеговини.
e-max.it: your social media marketing partner