САРАЈЕВО - Аустријски генерал Роберт Бригер данас је преузео команду над снагама ЕУФОР-а у БиХ од свог сународњака генерала Бернхарда Баира.
На свечаној церемонији која је  одржана у бази ЕУФОР-а у Бутмиру, Баир, који је у посљедње двије године командовао војницима из 25 земаља у саставу ЕУФОР-а, казао је да је на повратку у Аустрију испуњен емоцијама и поносом и да је успио задобити повјерење свих грађана БиХ. Ричард Ширеф, оперативни командант операције "Алтеа", који је извршио примопредају дужности, казао је да је посљедње двије године обиљежила стабилност и напредак у домену безбједности у БиХ.

"Остаје разочарење јер нема политичког напретка у БиХ, а то омета напредак БиХ у евроатлантским интеграцијама. Ја бих највише волио када бисмо ми из међународне заједнице отишли што прије. Отићи ћемо из БиХ када буде постигнуто политичко рјешење прихватљиво свим странама и када не буде угрожена регионална безбједност", поручио је Ширеф.
Ширеф је истакао да ће упркос смањењу броја снага ЕУФОР-а у БиХ они бити у стању реаговати на сваку пријетњу  по стабилност и сигурност у БиХ.
"Имаћемо јаке и способне резервне јединице које неће бити у БиХ, али ће бити спремне реаговати на сваку пријетњу сигурности", казао је Ширеф.

Нови командант ЕУФОР-а Роберт Бригер казао је да ће ЕУФОР и даље у интересу свих грађана доприносити миру и стабилности.
"Моја мисија је да извршимо свој задатак уз блиску сарадњу Петера Соренсена, високог представника ЕУ за БиХ, као и са домаћим властима. Током мог мандата фокусираћемо се на подршку изградње капацитета Оружаних снага БиХ, одржавање мирног и стабилног окружења, те радити на планирању вјеродостојних резервних снага на које ће се мисија ослањати у будућности", казао је Бригер.

Петер Соренсен, специјални представник ЕУ у БиХ, пожелио је успјешан мандат новом команданту.

"Мировна мисија 'Алтеа' и даље игра јаку улогу у БиХ. Поново наглашавам јасну преданост ЕУ територијалном интегритету БиХ која је суверена замља. Овдје смо гарант спречавања насиља и конфликата", казао је Соренсен, који је  генералу Баиру уручио медаљу за остварен успјех и учешће у мисији ЕУ.

Свечаној церемонији присуствовали су представници дипломатског кора, те Садик Ахметовић, министар безбједности БиХ, Живко Марјанац, замјеник министар одбране БиХ, Миладин Милојчић, начелник Заједничког штаба ОС БиХ, као и Душанка Мајкић, предсједавајућа Заједничке комисије за одбрану и безбједност Парламентарне скупштине БиХ.

Аутор: Давуд Муминовић
e-max.it: your social media marketing partner