Досадашњи (не)рад, фиоке препуне неријешених предмета и категорично не повећању буџета БиХ, основни су аргументи због којих парламент БиХ не треба да прихвати Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о платама и другим накнадама у судским и тужилачким институцијама на нивоу БиХ о којем ће на наредној сједници разматрати Представнички дом парламентарне скупштине БиХ, сматрају у невладином сектору Српске.
Они кажу да је недопустиво додатно издавање планирано од око 860.000 КМ за и овако слаб рад судија и тужилаца на нивоу БиХ. Душанка Мајкић, први замјеник предсједавајућег Комисије за финансије и буџет Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, сматра да измјене Закона неће добити подршку јер приче о томе да би правосуђе требало да добије више новца како би боље радило, нису тачне.

- Један од разлога због чега смо били против јесте тај што не одобравамо повећање буџета. Законом се траже накнаде за превоз за судије и тужиоце. Неприхватљиво је да плате и регрес остану по закону високог представника о правосуђу, да дневнице одређује ВСТС, а да остале накнаде буду по Закону о платама и накнадама у институцијама БиХ. Судије и тужиоци сада хоће да уживају у оним одредбама које су за њих најбоље, а које се наводе у свим овим законима - казала је Мајкићева, те додала да правосуђе није укључено у Закон о платама БиХ, те да су у вријеме када је високи представник наметнуо законска рјешења о платама судија и тужилаца, они имали неоупоредива примања у односу на све остале.

Она је истакла да је непринципијелно што се Савјету министара БиХ омогућава да подзаконским актима регулише питања примања и накнада носиоцима правосудних функција у БиХ, јер је ранији став био да се Закон о платама у институцијама БиХ не треба односити на правосуђе како би се сачувала његова независност.

- Национални баланс је константан проблем који не могу да ријеше накнаде - казала је Мајкићева. Према њеним ријечима, док се не заврши процес реформе правосуђа не би се требало размишљати о оваквим измјенама и увођењу накнада.

- Након тих реформи треба ријештити питање њиховог рада, али и осталих ствари које се тичу правосуђа - казала је Мајкићева, те подсјетила да је ово други пут да је Комисија разматрала принципе Приједлога закона, те да је први пут овај закон добио негативно мишљење Комисије, али га је Представнички дом вратио на поновно разматрање.

Аутор: Слађана Гајић
e-max.it: your social media marketing partner