Да је БиХ "богата земља" најбоље свједочи стотине основаних агенција на свим нивоима које се финансирају из буџета, међу којима је највећи број оних чији рад никада није примијећен. Рецимо, занимљиво је који је опис послова и активности Агенције за радијацијску и нуклеарну безбједност БиХ или Агенције за издавање гаранција страним инвеститорима, као и Агенције за антидопинг контролу, иако је број сличних институција, које се од оснивања готово нису ни огласиле, далеко већи. На платним списковима су хиљаде запосленика у разним агенцијама чије ефекте грађани ове земље не примјећују, иако је већина њих успостављена на захтјев Европске уније.

- Очигледно важи правило да треба формирати агенцију, ставити стотинак запослених на платни списак, збринути страначке кадрове, без обзира што неће радити ништа конкретно. Уколико је нека агенција успостављена, и ако је то био захтјев Европске уније, онда хајде да видимо резултате њиховог рада. Рецимо, да видимо шта је то урадила Агенција за издавање гаранција страним инвеститорима - став је јавности. Економски експерти упозоравају да је бирократски апарат у БиХ из дана у дан све гломазнији, иако се резултати стотина агенција, завода и комисија које постоје у БиХ, РС и ФБиХ, као и на нивоу локалних заједница, у животу грађана готово и не примјећују. Најгломазнији апарат јесте хоботница десетина агенција на нивоу БиХ као и Федерацији БиХ. Посебно је забрињавајуће то што се упркос великом броју запосленика у администрацији на нивоу БиХ, најављују нова запошљавања за ову годину, иако је земља погођена кризом. Само на нивоу БиХ у администрацији ради око 22.000 запосленика, који су углавном распоређени по канцеларијама, односно у бирократији.

Душанка Мајкић, бивша предсједавајућа Комисије за финансије и буџет парламента БиХ, рекла је да међу парламентарцима сва три народа влада мишљење да агенције на нивоу БиХ не дају задовољавајуће резултате.
- У посљедње двије године анализирали смо извјештаје Савјета министара БиХ, у оквиру којег раде агенције. Опште незадовољство владало је радом агенција. Многе од њих никада нису направиле извјештај о раду. Безброј агенција ради а не зна се какав је њихов допринос - истиче Мајкићева.
Према њеним ријечима, нико не спори постојање неких агенција, нарочито оних које имају задатке у пословима европских интеграција, али оне морају имати конкретне резултате.
- Очито је БиХ застала на европском путу, а број агенција константно расте. Мораће се детаљно и рендгенски погледати шта је која агенција конретно урадила. Исто тако мора се видјети колики је број запослених у свакој од тих агенција - рекла је Мајкићева.

Фокус
e-max.it: your social media marketing partner