Aко Суд и Тужилаштво БиХ не буду измјештени из Сарајева у Бању Луку, мале су шансе да предмети о злочинима који су почињени над Србима буду процесуирани, став је надлежних. - У процесу структуралне анализе рада правосудних институција на нивоу БиХ, која ће на основу договора "Додик - Ештонова" убрзо почети, требало би, међу осталим корекцијама, размотрити и могућност измјештања Суда и Тужилаштва БиХ из Сарајева у Бању Луку - сматрају надлежни. Они су ово образложили аргументом да је притисак сарајевске јавности на судије и тужиоце врло снажан, па предмети злочина почињених над Србима никад неће доћи на дневни ред уколико те двије институције не буду измјештене. Додали су да о томе најбоље свједочи притисак федералних медија на појединце у Тужилаштву БиХ и то само након спекулација да би ускоро могли бити процесуирани неки припадници Армије РБиХ. Сложили су се би било врло тешко добити подршку за ову иницијативу, али да би у случају да се то деси било много лакше завршити предмете који су већ више до 15 година у фиокама Тужилаштва.

Душанка Мајкић, посланица СНСД у Представничком дому парламента БиХ, каже да би сасвим логично било очекивати да макар једна од те двије институције буде смјештена у Бању Луку.
  • То би било сасвим исправно. Мислим да то питање треба обухватити кроз разговоре о структуралној анализи правосуђа, иако још увијек не знамо прецизно како ће изгледати та радна група и ко ће је чинити. Уколико у то буду укључени парламентарци, нема дилеме да ћу се залагати да макар једна од те двије правосудне институције буде лоцирана у Бањој Луци - истакла је Мајкићева. Према њеним ријечима, измјештање правосудних институција из Сарајева само је једна од ствари које треба ријешити у наредном периоду.
  • Ако су два ентитета равноправна и ако су унијели исте ствари у земљу која се зове БиХ, онда се не смије догодити да свега пет одсто заједничких институција буде смјештено на територији РС. Све остале су у Федерацији БиХ, а готово све су у Сарајеву. До сада су по правилу институције смјештане у Сарајево, али ништа више не може ићи "по правилу". Ако смо партнери, онда ћемо се договарати, да би оба ентитета имала користи од тога - рекла је Мајкићева и појаснила да су бројне предности за регионе у којим су смјештене неке институције.
  • У заједничким институцијама запошљавају се углавном Бошњаци, мало користи РС има од тога. Осим запошљавања, сасвим се јасно види на који начин се притисак рефлектује према главном тужиоцу БиХ, који мора селективно радити посао, будући да не смије наглас говорити о многим стварима о којим је требало да прича одавно - истакла је Мајкићева, питајући се зашто је о многим питањима главни тужилац БиХ годинама ћутао.
e-max.it: your social media marketing partner