О коалицији на нивоу БиХ, различитом виђењу Босне и Херцеговине, те састанку у Београду за наш АВАЗ говори Душанка Мајкић, делегат СНСД-а у Дому народа ПСБиХ.

Госпођо Мајкић, лидер СДА Бакир Изетбеговић недавно је рекао како не очекује више било какво именовање на нивоу БиХ до општих избора. Да ли је тачно да је мјесто директора УИОБиХ, које СДА жели, на крају намијењено Вашој странци?

- Бакир Изетбеговић није само зауставио сва именовања у институцијама Босне и Херцеговине, зауставио је све процесе који су ову земљу требали учинити бољом, развијенијом, бољег стандарда свих њених грађана. Захваљујући управо Изетбеговићу, велики број страначких људи бивше власти из СДС-а и ПДП-а и данас врши функције на многим позицијама у институцијама БиХ иако су се избори одавно одржали и они су морали завршити своје мандате. Лидер СДА има сталну потребу да путем “резервних” Срба и Хрвата настоји да креира БиХ у корист само једног од три конститутивна народа.

Шароликост жеља

Видјели смо недавно како је СДА-ова министарка Турковић, без икаквих консултација, извршила именовање СДС-овог Гордана Милинића у ДКП мрежу, човјека који својим радом у претходном мандату на челу ФИПА ничим није заслужио да буде награђен. Дакле, мало је вјероватно да ће се на плану попуне појединих позиција у институцијама БиХ постићи неки напредак. СНСД је с правом сматрао да је послије више мандата које су на челу УИОБиХ провели кадрови СДА и HДЗ-а, коначно дошао ред на њега. Међутим, с обзиром на сталну уцјењивачку политику СДА, тешко је повјеровати да ће се до наредних избора било шта промијенити.

Скоро пола мандата је прошло. Јесте ли задовољни радом посланика и делегата у ПСБиХ и министара у Вијећу министара? Је ли се могло више и озбиљније урадити, нарочито након што су посљедице пандемије достигле оволике размјере у економији?

- Нема напретка у овој земљи, јер нема базичног договора између три народа о најкрупнијим политичким питањима њене будућности. О БиХ данас потпуно различито размишљају Срби, Хрвати, Бошњаци. Лидер СНСД-а Милорад Додик је много пута позивао на преговоре којима би се бар омогућио прихватљив живот за сва три конститутивна народа и остале у БиХ.

Узалуд!

Данас се политички представници српског народа не мире са овом и оваквом БиХ, која је настала на интервенционизму међународних представника, који су насилно мијењали Дејтонски устав, углавном науштрб Републике Српске и српског народа. Ми то више не можемо само посматрати. Срби траже враћање свих отетих надлежности Српске и повратак изворном Дејтону, али и увођење права на самоопредјељење до отцјепљења, права које важи и за друге народе.

Незадовољни су и Хрвати, они данас траже праведније унутрашње уређење БиХ, као и гарантована права конститутивним народима. Видимо како им се то враћа, кроз немилосрдну игру са “резервним Хрватима” за којима Изетбеговић потеже кад год треба да реализује неки свој национални циљ.

Коначно, ни Бошњаци не желе овакву БиХ, једино БиХ као јаку централу државу са потпуно ослабљеним ентитетима. Још само им треба гласање које би омогућило реализацију циља “један грађанин, један глас” и били би испуњени сви њихови снови.

У тој шароликости политичких жеља немогуће је управљати бродом који се зове БиХ и пловити искључиво у једном смјеру и ка једном циљу. Напротив, сваки од три народа би га радо усмјерио у неком другом правцу. Зато ова земља данас нема напретка, она или стоји или тапка у мјесту. То раде и њене институције. Оно што се у њима ради је без јасне визије и без реалне шансе да се и оствари. Зато је задатак српских делегата у Дому народа ПСБиХ да добро пазе да не прође нека проблематична одлука, супротна интересима Српске. Исто важи за посланике СНСД-а у ПД-у ПСБиХ, али и све остале наше представнике у институцијама БиХ.

Константно смо у кризама. Какве посљедице такво стање оставља на европски пут БиХ за који су декларативно сви, али у пракси се чини да је то другачије?

- Управо сам о томе говорила. Нема више времена за испразне приче о европском путу, а при томе нити се мичемо с мјеста нити се о било чему може договорити. Република Српска ради све оно што је у интересу њених грађана. Сјећам се колико времена смо само изгубили на том “фамозном” механизму координације, који је могао бити од помоћи свима, али не и онима који су намјеравали одлучивати о неким важним питањима мимо нас. Онда је он коначно усвојен, али СДА се и даље према томе односи као према камену у ципели. Тако нам иде и све остало.

Је ли Вам предсједник странке замјерио због гласања за буџет?

- Зашто би ми замјерио? Увијек сам се трудила да аргументима браним своје ставове. Закон је закон, навела сам у чему је била грешка и зашто сам тако гласала. Коначно, он као предсједник странке има пуно повјерење у своје сараднике.

Недавно сте казали да Тужилаштво БиХ никада није показивало посебан интерес за ревизорске извјештаје. Зашто је то тако?

- Вољела бих да имам одговор на то питање. У неким институцијама БиХ финансијска дисциплина је, у најмању руку, веома упитна. Ревизија може та понашања да препозна или уочи, али задатак је Парламената да на томе истраје.

Корак по корак

Тужилаштво БиХ морало би да прегледа ревизорске извјештаје, бар оне који су добили мишљење с резервом и санкционише неодговорно понашање. Међутим, ту важну лекцију ова земља још није савладала.

Јесте ли више очекивали од предсједника Србије, с обзиром на најаве које су долазиле од предсједника Ваше странке у вези са састанком у Београду?

- Висока делегација Републике Српске извршила је у Београду оно што је планирала. Упознала је предсједника Вучића са свим проблемима које имамо у БиХ, са свим досадашњим насиљем високих представника у БиХ на Устав БиХ, на антиуставно дјеловање Уставног суда БиХ, који свој рад не заснива на закону, него на правилима које сам себи прописује, на стране судије у Уставном суду који су одавно требали бити замијењени домаћим судијама. Политички представници Републике Српске указали су предсједнику Вучићу на досадашње двоструке аршине међународне заједнице, која на једној страни здушно подржава независност једне националне мањине на Косову, а истовремено благонаклоно гледа на одузимање уставних права Републике Српске.

Јесмо ли више очекивали? Политичке прилике се мијењају, зато прагматичност у политици увијек налаже да кретање ка зацртаном циљу иде корак по корак. У Београду је Република Српска добила потпуну подршку за очување својих надлежности у оквиру Устава БиХ. Сада смо упознали предсједника Вучића, али упознаћемо и друге актере који су учествовали на мировним преговорима у Даyтону. Наши захтјеви везани су за очување дејтонске творевине - Устава БиХ и за то ћемо се борити свим политичким средствима.

ПИШЕ: ЕДИН БАРИМАЦ - Аваз

e-max.it: your social media marketing partner